Tarihi Kur’an İngiltere’de rekor fiyata satıldı

Tarihi Kur’an İngiltere’de rekor fiyata satıldı

Dün İngiltere’de yapılan açık arttırma ile, 19. yüzyıldan kalma nadide kuran rekor fiyata alıcı buldu. Tarihi Kuran’ın yazım yeri ise tanıdık bir yer…

Ömer Çiftçi’nin haberi

RİSALEHABER - Yazım yılı 19. yüzyıl olan ve tamamı Ünlü Osmanlı nesih üstatı Yahya Hilmi Efendi tarafından hazırlanmış nadide bir parça olan Kur’an-ı Kerim, İngiltere’de yapılan bir açık arttırma ile rekor fiyata satıldı. Verilen fiyat ile dünyada en pahalı eserler arasına giren nadide eserin alındığı fiyat ise 354.000 Amerikan Doları! (yaklaşık olarak 1 milyon tl)

Eseri bu kadar değerli kılan ise özel bir teknik ile her sayfada ayrı bir ışık çekme tekniği kullanılması. Yani en loş ışıkta dahi ışığı çekip bir şekilde harfleri seçilebiliyor.

Nadide Kur’an 19. yüzyılda nesih üstadı Yaya Hilmi Efendi tarafından İstanbul’da hazırlandı. O dönemki şer’i mahkemeler için özel olarak üretilen bu eserin her sayfası Yahya Hilmi Efendi tarafından ince ince işlendi.

BBC’nin haberine göre Nadide Kur’an-ı Kerim’i açık arttırma ile satın alan Milyonerin ismi açıklanmıyor. Açık arttırmayı takip etmek için orada bulunan BBC muhabiri Richard Bearne açık arttırma sırasında 2 milyonerin eseri satın almak için uzun süre fiyat arttırdığını söyledi.

Yahya Hilmi Efendi kimdir?

Yahya Hilmi H. 1249 (1833) yılında Antep’te doğdu. Dalkılıç Hacı Halil Ağanın oğlu olan hattat, gençliğinde Bayezid ve Sultanahmed Camilerinde dinî ilimler okudu. Aday memuru olarak girdiği Bâb-ı Seraskerî Nizamiye Jurnal Kalemi'nde ilerleyerek müdürlüğe yükseldi.

19. yüzyılda yetişen nesih yazı hattatlarının büyüklerindendir. O dönem yazılanlara göre Yahya Hilmi Efendi devrin büyük ustası Şevkî Efendi ile at başı yürümüştür. Necmeddin Okyay'ın ifadesine göre de Yahya Efendi nesih yazıda "asrının ferîdi" (zamanın bir tanesi) idi. Aynı zamanda çabuk yazmakla ün salmıştı. Sülüs'te ve celî sülüs'te fazla başarılı olmamasına rağmen nesihlerindeki tatlılık ciheti ile eşi, emsali gelmemiştir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum