Tarihi han kültür turizmine kazandırıldı

Tarihi han kültür turizmine kazandırıldı

Muğla'da Rum ustalar tarafından yapılan tarihi Apostol Hanı, restorasyon sonrası hizmete açıldı.

Saburhane Mahallesi'nde yer alan ve Rum ustalar tarafından 1850-1870 yıllan arasında yapıldığı tahmin edilen iki katlı ahşap han, Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmasıyla hayata döndürüldü.

Muğla Belediye Başkanvekili Yavuz Kayı, restorasyon bitimi dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ilde bulunan 13 handan birisi olan tarihi Apostol hanının Muğla'da yaşayan Rumlar'ın sahip olduğu tek han olduğunu söyledi.

Apostol Hanı'nın belediye tarafından kamulaştırma kararı alınarak restorasyon çalışmasının yapıldığını hatırlatan Kayı, "Kültür varlıklarımızın geleceğe taşınması adına Muğla'da çok önemli çalışmalar yaptık. Özbekler Evi, Şerefler Evi de dahil bir çok eski yapı restore edilerek turizme kazandırıldı. Amacımız bölgedeki kültür varlıklarımızın geleceğe taşınması" dedi.

Kayı, 250 günde tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından, binanın önümüzdeki günlerde kültür turizmine hizmet vermesi amacıyla düzenleme yapılacağını kaydetti.

Konuşmanın ardından han, Muğla Vali Yardımcıları Fethi Özdemir, Ahmet Ertürk, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan ve Belediye Başkanvekili Yavuz Kayı tarafından açıldı.

Açılışın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar restore edilen hanı gezdi.

Apostol Hanı

Rum ustalar tarafından 1850-1870 yıllan arasında yapıldığı tahmin edilen iki katlı ahşap han, mübadele öncesine kadar alt katı Rum Apostol tarafından meyhane olarak işletilirken, üst katı ise konaklama için kullanılıyordu.
Mübadele yıllarından sonra 1927 yılından 1954 yılına kadar ilkokul olarak kullanılan han, 1954 yılından sonra boşaltılmış, 1999 yılında ise çıkan yangında kullanılamaz hale gelmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.