Tarihi Hamamda Tuz Terapisi

Tarihi Hamamda Tuz Terapisi

Kastamonu'da bulunan tarihi Vakıf Hamamı'nda oluşturulan tuz odasında KOAH hastaları ve uyku bozukluğu yaşayanlara Pakistan'dan getirilen Himalaya tuzuyla terapi uygulanıyor.

Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürlüğünce restore edilerek kiralama usulüyle turizme kazandırılan Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi'ndeki 7 asırlık hamamda, eski dönemlere ait silahlar, paralar ve metal eşyanın yanı sıra yöresel ürünler satışa sunuluyor.
 
Bu hizmetlerin yanı sıra hamamda oluşturulan tuz odasında yaptırılan egzersizlerle üst solunum yolları rahatsızlıkları ve uyku bozukluklarının giderilmesi, duygusal ve ruhsal sorunların tedavisi amaçlanıyor.
 
Terapist Yasemin Yazımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tuz odasının Pakistan'dan getirilen Himalaya tuzuyla oluşturulduğunu belirterek, bu tuzun 300 bin yaşında olduğunu söyledi.
 
Tuzun 84 minerale sahip olduğunu, birçok faydası bulunduğuna işaret eden Yazımcı, şöyle konuştu:
 
"Vücudumuz hiçbir şekilde mineral üretmemektedir. Yaklaşık 6 metrekarelik odamızda insanı rahatlatan ışık sistemi var ve tuzu ısıtarak solunum yollarına çekmemizi sağlayan ısıtma motoru bulunuyor. Seansımız 45 dakika. Terapimiz de 7 ve 10 dakika arasında değişmektedir. Derin nefes alarak diyaframımızı şişirip nefesimizi 10'a kadar sayıp bırakmaktayız. Buraya gelen birçok hastamız var. Astım, bronşit ve KOAH. Buraya KOAH yani kronik akciğer rahatsızlığı olan bir abimiz kriz anında gelmişti. Nefes almada çok güçlük çekiyordu, şu an çok rahatladı."
 
Yazımcı, diyaframın, koşulduğunda  ve yüründüğünde çalıştığını belirterek, egzersizlerde asıl amacın diyaframı aktif hale getirerek vücutta rahatlama ağlamak olduğunu anlattı.
 
Bugüne kadar terapiye birçok kişinin geldiğini aktaran Yazımcı, hiçbir şikayet almadıklarını kaydetti.
 
"Merdiveni çıkamıyordum, şimdi çok rahat yürüyorum"
Terapiyle şifa arayan Kemal Karadağ (55) da daha önce markette çalıştığını ancak KOAH sebebiyle işini bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.
 
Bir arkadaşından Kastamonu'da tuz odası kurulduğunu duyduğu bilgisini veren Karadağ, "Omuz başlarımda doluluk oluyordu, beni sıkıyordu. Artık kollarımı çok rahat hareket ettiriyorum. Merdiven çıkamıyordum, şimdi çok rahat yürüyorum. Bu terapiye 4 gün girdim peş peşe, şükürler olsun, şimdi çok iyiyim" diye konuştu.
 
Erdal Kozkıran (29) da tuz odasının kurulduğunu kuzeninden öğrendiğini belirterek, uyku düzeni bozukluğu olduğu için terapiye başladığını bildirdi.
 
Medyadan da tuz terapisinin birçok hastalığa kadar iyi geldiğini duyduğunu kaydeden Kozkıran, "Buradaki terapide ciğerlerim zorlandı ama daha iyi nefes alıyorum şimdi. Uykum düzene girdi. Kış ayının da gelmesiyle sinüzit sıkıntısı oluyordu ama şimdi daha rahatım. Ayrıca, daha uzun yürüyebiliyorum" ifadesini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.