Tarihi çeşmelere Sibirya modeli

Tarihi çeşmelere Sibirya modeli

Erzurum'da kış şartları göz önünde bulundurularak tasarlanan tarihi çeşmeler, aslına uygun restore edilerek, borularında Sibirya'da kullanılan izolasyon yöntemleri kullanılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Bugün bizim şartlarımıza sahip hatta bizim şartlarımızdan daha da soğuk yerlerde olduğu gibi tedbirler alarak şehrimizi güzelleştireceğiz" dedi.
 
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kış şartları göz önünde bulundurularak tasarlanan tarihi çeşmeleri aslına uygun restore ederek, borularında Sibirya'da kullanılan izolasyon yöntemlerini kullanacak. Selçuklu ve Osmanlı döneminden beri süre gelen sokak çeşmeleri kültürü büyükşehir belediyesinin çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşturulacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yaptığı açıklamada, Erzurum'daki çeşme kültürünün Selçuklulara dayandığını, Osmanlı'da da bu kültürün yaşatıldığını anlattı. Geçmişte insanların su kaynaklarına bugünkü gibi evlerinden ulaşma imkanı olmadığını, çeşmeler yaparak su kaynaklarını belli yerlere getirdiklerini ifade eden Sekmen, "Bu dağlardan gelen sular da çok tatlı sular, leziz sular. Onun için hiçbir zaman bunların yok olmasına göz yummamışlar, devamlı da bunları korumuşlar. Bu geçmiş olduğumuz dönemde de Erzurum Belediyesi muhtelif yerlere 70 civarında çeşme yapmış, yenilemiş. Benim de arzum bu çeşmeleri yaşatmak, hatta daha da arttırmak" diye konuştu. Sekmen, geçmiş dönemlerde Erzurum'da bütün su kaynaklarının bir havuzda birleştirilerek tekrar mevcut çeşmelere dağıtıldığını hatırlatarak, bu kaynakları da ayıracaklarını söyledi.

SU ŞEBEKESİ VE KANALİZASYONU YENİLEYECEĞİZ

Önümüzdeki dönem altyapıyı, temiz su şebekesi ve kanalizasyonu yenileyeceklerini, sokak çeşmelerini de gözden geçireceklerini aktaran Sekmen, şunları kaydetti: "Her kaynağın tadı farklı, bir damak tadı var. Düşüncem zaten önümüzdeki yıl alt yapı dediğimiz temiz su şebekesi ve kanalizasyonu yenileyeceğiz. Bununla beraber bu çeşmeleri de yine tabi kaynaklarından alarak ayrı ayrı akıtacağız. Eğer bir kaynak üç beş çeşmeye yeterliyse buralara dağıtacağız. Birbirine karıştırmayacağız. Geçmişte olduğu gibi suların tatlı tatlı o kaynağından çıktığı şekilde akmasına imkan ve fırsat vereceğiz, insanlarımıza bu suları içireceğiz. Zaman zaman numuneler alarak da sağlıklı olup olmadığını tahlil edeceğiz."

ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLECEKLER

Belediye bünyesinde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) kurarak, tarihi eserlerin restorasyonu için atölyeler yapılacağını anlatan Sekmen, yörede bulunan 5-6 taş çeşidini yeni eserlerde de kullanacaklarını belirtti. Sekmen, tarihi çeşmeleri aslına uygun olarak restore edeceklerini, yeni çeşmeleri de Erzurum'un dış cephe mimarisine uygun olarak taş kaplama yapacaklarını ifade etti. Sekmen, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi dışında vakıf sularının sokak çeşmeleriyle ilgilendiğini anımsatarak, Erzurum'da da benzer bir birim kuracağını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.