Tarihi caminin minare külahını çalmak istediler

Tarihi caminin minare külahını çalmak istediler

Muğla’nın Yatağan ilçesindeki 116 yıllık Pirli Bey Camisi'nin minare külahı, bakır kaplamalarını çalmak isteyen kişilerce yerinden söküldü.

erinden söküldüğü düşünülen tarihi caminin minare külahı, caminin yaklaşık 500 metre ilerisinde bulundu.

Kömür yatağı üzerinde bulunduğu için boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan Yeşilbağcılar Mahallesi’nde kalan 116 yıllık Pirli Bey Camisi’nin bakırdan minare külahı, çalınmak istendi.

Mahalle muhtarı Mefhar Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski yerleşim yerini kontrol etmek için zaman zaman bölgeye geldiğini söyledi.

Tarihi caminin minare külahının olmadığını fark ettiğini ifade eden Tüzün, minarenin yanına gittiğinde, bakır levha ile sarılı minare külahının iskeletini gördüğünü anlattı.

Tüzün, "Külahı yerinden söken kişiler bakır levhalarını çıkartmış ve taşımaya hazır hale getirmişler. Sanırım ağır olduğu için taşıyamayıp bir araç temin etmek için gitmişler. Kaymakamlığa ve jandarmaya durumu bildirdim. Bunu yapanlar insan değil, Müslüman zaten olamaz. İnsanlıkla hiçbir ilgisi yok. Bunların en kısa zamanda bulunup cezalarını çekmesini istiyorum.” dedi.

Jandarma ekiplerinin bölgede yaptığı incelemede, bakır levhanın camiye yaklaşık 500 metre uzaklıktaki ormanlık alanda tahrip edilmiş şekilde bulunduğunu kaydeden Tüzün, cami ve türbenin korunmasını istediklerini dile getirdi.

"İlgili birimler gerekli çalışmayı başlattı"

Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan ise Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki Pirli Bey Camisi’nin Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescilli olduğuna dikkati çekti.

Minare külahının çalındığını öğrendikten sonra ilgili birimlerle gerekli çalışmalara başladıklarını belirten Özkan, hava şartlarını da göz önünde bulundurarak minare ve caminin daha fazla zarar görmemesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte en kısa sürede çalışma başlatacaklarını söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.