Tarihi camii 4 yıl aradan sonra ibadete açılıyor

Tarihi camii 4 yıl aradan sonra ibadete açılıyor

İstanbul Kadısı Mehmet Vusuli Efendi adına Mimar Sinan tarafından Fındıklı’da inşa edilen Fındıklı Molla Çelebi Camii, 4 yıl süren restorasyonun ardından yeniden ibadete açılacak. 456 yıllık caminin açılışı, yarın cuma namazında yapılacak.

Mimar Sinan tarafından 1562-1562 yıllarında yapılan Beyoğlu Fındıklı Molla Çelebi Camii’nde İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 2013 yılında başlatılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı.

Tarihi Fındıklı Molla Çelebi Cami aslına uygun bir şekilde onarılması için toplam 3 milyon 569 bin 541 TL harcadı.

MİMAR SİNAN TARAFINDAN YAPILDI

Fındıklı Camii olarak da biline yapının inşa kitabesi olmaması ile birlikte, Banisi Mehmed Vusuli Efendi olup Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Caminin inşa tarihi ile ilgili olarak birbirine yakın farklı tarihler farklı kaynaklarda verilse de hamam kitabesinin 1561-1562 yazılı tarihi ile caminin aynı tarihte inşa edilmiş olduğu en fazla kabul gören görüş. Zaman içinde cami, depremlerden ve yangınlardan hasar görmüş olmasına rağmen ilk planına uygun günümüze ulaştı.
ÖZGÜN MALZEMELER KULLANILDI

Tarihi caminin aslına uygun olarak restore edildi. Bu kapsamda yapı güçlendirildi, özgün olmayan sıva ve derzlerin yapıdan uzaklaştırıldı, harim bölümü kurşun işleri, cami cepheleri çürütme, tümleme, derz işleri, kalem işleri, ahşap imalatları (doğramalar, kadınlar mahfili, özgün pencere kapak onarımları vs.), tuğla döşeme işleri yapıldı. Cephe temizlikleri bitti ve sağlamlaştırma yapıldı. Elektrik ve mekanik kalemleri düzenlendi. Yapı çevresi sert zemin ve yeşil alan düzenlemeleri, özgün abdestliğin restorasyonu, tuvalet birimi, çevre aydınlatması yapıldı. Su deposu, sulama ve yangın tesisatları imalatları yapılarak onarım tamamlandı. Caminin batı cephesine bitişik konumdaki hazirenin onarılması ile birlikte restorasyon bitirildi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.