Taravene: Filistin'e desteği Türkiye'nin saygınlığının en önemli nedeni

Taravene: Filistin'e desteği Türkiye'nin saygınlığının en önemli nedeni

Ürdün Meclis Başkanı Taravene, "Türkiye'nin, özelde Ürdün genelde Arap ve İslam coğrafyasındaki saygınlığının en önemli sebeplerinden biri Filistin meselesine yönelik daimi desteğidir." dedi.

Ürdün Meclis Başkanı Atıf Yusuf Salih et-Taravene, İslami değerlerin korunması amacıyla Doğu Kudüs'ün Ürdün Krallığı gözetiminde Filistin'in başkenti olmasının Türkiye tarafından desteklenmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti. 

Ürdün'ün başkenti Amman'daki ofisinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Taravene, Türkiye'ye gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi, bölgesel konuları ve Ürdün-Türkiye ilşkilerini değerlendirdi.

Taravene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri ile gerçekleşecek görüşmesinde programın ana konusunun Filistin meselesi olduğuna dikkati çekerek, Doğu Kudüs'ün Ürdün Krallığı gözetiminde Filistin'in başkenti olmasının Türkiye tarafından desteklenmesinden dolayı gurur duyduklarını dile getirdi. 

Türkiye-Ürdün diplomatik ilişkileri 70. yılında

Türkiye ile Ürdün arasındaki diplomatik ilişkilerin 70'inci yılını doldurduğunu aktaran Taravene iki ülkenin "çok güçlü ilişkiler"e sahip olduğunu vurguladı. 

Ürdün Meclis Başkanı, Türkiye'nin, özelde Ürdün genelde Arap ve İslam coğrafyasındaki saygınlığının en önemli sebeplerinden birinin "Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik daimi desteği" olduğunu ifade etti.

Taravene, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, "Ürdün heyeti olarak Türkiye ziyaretimizde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaşması ve güçlendirilmesi için bazı öneriler sunacağız." dedi. 

Suriye krizi

Ürdün Meclis Başkanı Suriye'de yıllardır süren iç çatışma hakkında ise "Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Bu bizim değişmez duruşumuz." dedi.

Taravene, Suriye'ye Arap veya yabancı herhangi bir devletin müdahalesine kesinlikle karşı olduklarını, ülkesinin Suriye konusunda siyasi çözümden yana olduğunu dile getirdi. 

Uluslararası güçlerin ve ülkelerin Suriyeli sığınmacılar konusundaki duyarsızlığını da eleştiren Taravene, Ürdün'ün ekonomik yetersizliğine rağmen çok sayıda sığınmacı kabul ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustos ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da hazır bulunduğu heyet ile birlikte Ürdün'e resmi ziyaret gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Atıf Yusuf Salih Taravene ile Senato Başkanı Faysal el-Fayiz'i de kabul etmişti.

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te Ürdün'e "Kudüs'teki mukaddesatı koruma" hakkı veren bir anlaşma imzalamıştı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.