TAPİ projesi Afganistan için önemli

TAPİ projesi Afganistan için önemli

Azerbaycan'da çalışma ziyaretinde bulunan Afganistan Dışişleri Bakanı Zarar Ahmed Osmani, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinin ülkesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

 Azeri basınında yer alan habere göre, Bakan Osmani bu proje kapsamında Afganistan'ın doğalgaz alacağını, kendi toprakları üzerinden transit geçişi için de önemli bir gelir elde edeceğini kaydetti. TAPİ projesinin çok karlı bir proje olduğunun altını çizen Osmani, Afganistan'da yeni istihdam kapılarının açılmasına önemli katkı sağlayacağını söyleyerek, boru hattın inşaatına başlanması için sürecin tamamlanma aşamasına geldiğini belirtti.

Afgan Bakan, TAPİ projesinde iki etabın başarılı sonuçlandığını kaydederek, ilk etapta ülkeler arasındaki müzakerelerinde ve ikinci etaptaki fizibilite çalışmalarının da olumlu sonuçların elde edildiğini ifade etti. Bakan, üçüncü etapta hattın inşaatı ile anlaşma sağlanması, ihale açılması ve yatırım imkanları doğrultusunda müzakerelerin yapıldığını açıkladı.

33 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak hattın uzunluğu bin 735 kilometre. Türkmenistan'ın en büyük ve dünyanın 2. en büyük doğalgaz yatağı olan Galkınış sahasında başlayacak olan hat, Hindistan ile Pakistan sınırındaki Fazilka noktasına kadar ulaşacak. 2008 yılındaki verilere göre, projenin maliyeti 7,6 milyar doları bulacak.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.