TANAP'a büyük ilgi

TANAP'a büyük ilgi

Asrın projesi TANAP’a ilgi büyüyor. Azerbaycan, Türkiye ve İngiliz şirketi BP’nin hisse sahibi olduğu projeye İran’ın yanı sıra başka ülkelerin de ortak olmak için başvurduğu öğrenildi.

Hazar’daki gazı Avrupa’ya taşıyacak TANAP, 2018’de devreye girecek.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze; dün İstanbul'da enerji alanında işbirliği anlaşması imzaladı. İki ülke arasında yeni bir iletim hattının yapılmasını ve mevcut elektrik akışının artırılmasını kapsayan anlaşmanın imza töreninde konuşan Enerji Bakanı Yıldız; Gürcistan ile Türkiye'nin TANAP'ın güzergahında birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu söyledi. Gürcistan Enerji Bakanı Kaladze ise Türklerin Gürcistan'da önemli projeler yaptığını ve kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

İRAN GAZINDA KAPASİTE ARTIRIMI FİYATA BAĞLI

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Bakan Yıldız, İran'dan alınan gazda kapasite artırımının fiyat indirimine bağlı olduğunu söyledi. Yıldız, “İran seyahatimizde konu başlıklarından biri doğalgaz fiyatları ve doğalgaz ticaretiydi. İran bizim için Rusya'dan sonra en fazla doğalgaz aldığımız ikinci ülke. Aldığımız gazın kapasitesinin artırılabilmesi için öncelikle fiyatın bize deklare edilmesi lazım. O fiyat Türkiye'nin doğalgaz piyasası için uygun mu ona bakmamız lazım. Ondan sonra doğalgazla ilgili kapasite artırımına karar verebiliriz” dedi.

BAŞKA ÜLKELER DE TANAP'A TALİP

Ticari şartların oluşması halinde İran'ın TANAP Doğalgaz Hattı'ndan pay almasının mümkün olabileceğini de ifade eden Yıldız, “TANAP'ta gerek bizim hisselerimizin gerekse SOCAR'ın hisselerinin uygun ticari şartlar oluşması halinde, stratejik iş birliğini de dikkate alarak böyle bir işlem mümkün olabilir” diye konuştu. Şu an TANAP için farklı ülkelerden de talep olduğu bilgisini paylaşan Yıldız, bunların her birinin hem ticari hem stratejik açıdan incelendikten sonra en doğru sonuca varılacağını belirtti. Yıldız, Yunanistan'ın TAP ve Türk Akımı'nın devamı ile alakalı kritik bir karar vermesi gerektiğini de kaydetti.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.