Tam 30 bin Ramazan topu patlamaya hazır

Tam 30 bin Ramazan topu patlamaya hazır

Sakarya'da Ramazan ayı için iftar ve sahurlarda kullanılmak üzere 30 Bin adet Ramazan topu üretilerek Türkiye'nin tüm bölgelerine dağıtıldı.

Hendek'te uzun yıllardır faaliyet gösteren Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası Ramazan ayı öncesi iftar ve sahurlarda patlatılmak üzere yaklaşık 30 Bin Ramazan topunun üretimini bitirdi.
 
Farbikanın Genel Müdürü Yaşar Coşkun Türkiye'nin 81 ilindeki belediyelere dağıtımı yapılan ramazan toplarının üretimiyle ilgili gazetecilere bilgilendirmede bulunuldu. Yaşar Coşkun yaptığı açıklamada yaklaşık 25 yıldır Ramazan topu üretimi yaptıklarını belirterek topun yaklaşık 4 kilometrelik ses mesafesi olduğunu söyledi. Coşkun şöyle devam etti
Ramazan topuyla ilgili yaklaşık 25 yıldır faaliyet yapıyoruz. Fabrikamız 1966 senesinde kurulmuştur, patlayıcı madde üzerine ama Ramazan topunu yaklaşık 25 yıldır üretmekteyiz. Genelde senede 30 Bin adet Ramazan topu üretiyoruz. Türkiye'nin bütün belediyelerine gönderiliyor. Ramazan topu iftarlarda ve sahurlarda yaklaşık 4 Kilometreden duyulan bir sestir.
 
KAZALAR ORTADAN KALKTI
 
Ramazan topunun üretilmediği yıllarda, iftarlarda ve sahurlarda savaşlarda atılan top mermisinin kullanıldığını söyleyen Coşkun, o yıllarda çok fazla kazanın meydana geldiğini aktardı. Yaşar Coşkun, ses topunun üretildiği 25 yıldır bu konuda hiç kaza meydana gelmediğini belirterek, Eskiden Ramazan topu bildiğimiz savaşlarda kurulan toplarla içine mermi ve barut koyularak atılıyordu.
 
Bunlarda da çok kazalar oluyordu. Biz Ramazan topunu yapmaya başladıktan sonra; amatör şekilde yapmaya başladıktan sonra kazalar bitti gibi birşey. Artık kimse kullanmıyor savaş toplarını. Bizim Ramazan toplarını kullanıyor. Bizim ramazan topları çok sağlıklı bir şekilde kullanılıyor. Çok basit sadace fitilini ateşleyip kaçıyorsunuz, başka bir zorluğu yok. şeklinde konuştu.
 
Üretimi yapılan Ramazan topları karton kutularla paketlenerek Türkiye'nin tüm belediyelerine kullanılmak üzere dağıtılıyor. İftar ve sahurlarda kullanılan bu toplar fitili ateşlendikten sonra yanlızca ses çıkarıyor.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.