Taksitli alışverişteki büyük tehlikenin farkında mısınız?

Taksitli alışverişteki büyük tehlikenin farkında mısınız?

Kredi kartıyla artık taksitli alışveriş yaparken iki kez düşünün neden mi? İşte Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem'in tüm kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren o uyarıları...

İşte Faruk Erdem'in o yazısı: 

Hükümetimizin açıkladığı paket ile kredilerde vekredi kartında yeni bir dönem de başlamış oldu.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre borçlar 72 aya kadar vadelendirilirken kredi kartı ile alışverişte taksit sayıları da artırıldı.
 
Kredi kartıyla veya banka kartıyla alışveriş ekonominin kayıt altına alınması açısından çok önemli. Bilinçli kullanıldığında bireysel olarak çok çeşitli avantajları da bulunuyor. Bu avantajlardan birisi de taksit imkanı.
 
Sadece bize özgü bir uygulama olan 'kredi kartına taksit' toplu parası olmayan vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamasını sağlarken satıcılar açısından da senede göre garantili bir tahsilat yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
 
Yeni pakette kartta taksit sayısı 9'dan 12'ye çıktı. Bir buzdolabına ihtiyaç duymasına rağmen cebinde 2 bin lirası olmayan bir vatandaş ayda 200 lira vererek 10 taksitle bu ihtiyacını karşılayabiliyor.
 
Gelelim bu harcamaların geri ödemelerine. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi eğer her ay 200 lira ödeyeceksek, hiç sorun yok. 10 taksitle buzdolabımızı almış ve kolay taksitlerle ödemiş oluruz. Ama kredi kartı sisteminde 'asgari ödeme tutarı' diye bir yöntem var ki birçok tüketiciyi batağa sürüklüyor.
 
BORÇ HİÇ BİTMİYOR
 
Taksitle alışveriş yaptığınızda aldığınız ürünün toplam karşılığı kredi kartınızın limitinden düşülüyor.
Sonra her ay taksitler halinde sizin ekstrenize yansıtılıyor.
 
Taksit miktarının tamamını ödemez 'asgari tutar'ı tercih edip borcu kredilendirirseniz bu kez faiz sarmalına giriyorsunuz.
 
Yani buzdolabını 2.000 liraya alıp 10 taksite böldüren vatandaş ay sonunda 200 lira yerine 60 liralık asgari tutarı öderse geri kalan 140 lira için faiz tuzağına düşmüş oluyor.
 
Artık günlük faiz işlemeye başlıyor
 
Ayrıca vergiler de ekleniyor. Ödenecek rakam küçük göründüğü için de vatandaşlar bu sisteme sorgusuz giriyor ve yanılgıya düşüyor.
 
Bu şekilde sadece asgari tutarı ödeyerek, bir de küçük harcamalara devam ederseniz borcunuz hiç bitmiyor. Gün sonunda 2 bin liraya aldığınız buzdolabı belki de size 2.500 liraya mal oluyor. Ayrıca kredi kartını yapılandırdığınızda (72 ay) taksitler de asgari ödeme tutarına ekleneceği için tehlike büyüyor.
 
PEKİ NE YAPMALI?
 
Bu psikolojik yanılgıya ve faiz tuzağına düşmemek için yapılacak şey çok basit. O ay ne kadar harcama yapmışsanız ya da ne kadar taksit ödemeniz varsa bunun tamamını ödemek. Böylece bir aylık faizsiz kredi kullanmış olacak, taksitlerinizi de vade farksız ya da faizsiz ödeyeceksiniz. Bankalar bu tür müşterileri sevmese de bütçeniz rahat edecektir.
 
ASGARİ ÖDEME MİKTARI
 
KART LİMİTİ ÖDEME ORANI (%)
 
0-15.000 TL 30
15.000-20.000 TL 35
20.000 TL üzeri 40
Yeni kartta ilk yıl 40
 
GÜNLÜK FAİZ İŞLİYOR
 
Ekstrenizde bulunan borcunuzun minimum ödeme tutarını öderseniz kalan borcunuz üzerinden faiz işlemeye devam eder.
 
Buna vergiler de eklenir. Örnek bir hesaplama yapalım:
 
Kart limiti: 2.500 TL
Dönem borcunuz: 1.000 TL
Asgari ödeme tutarı: 300 TL (yüzde 30)
Faiz: (1000-300)TL
Günlük faiz tutarı: (1000-300)TL
Vergi ve ödemeler: 14,14TL
Toplam faiz tutarı: 16.96 TL
Yeniden faiz işleyecek borç toplamı: 716.96 TL

 

Habervaktim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.