Taksit sınırlaması küçük esnafı vurdu

Taksit sınırlaması küçük esnafı vurdu

Değişikliğe göre kredi kartları taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek.

1 Şubat’tan itibaren taksitle cep telefonu alınmasına yasak getirilmesi küçük esnafın satışlarını düşürdü. Satışlar yüzde 70 azaldı. Büyük firmaların senet ve hediye çeki gibi yöntemlerle müşteri kaybetmediklerine dikkat çeken esnaf bu durumun haksız rekabet oluşturduğunu belirtiyor.

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aldığı karar ile 1 Şubat’ta uygulanmaya başlanan taksit yasağı cep telefonu esnafını zor durumda bıraktı. GSM şirketlerinin ve büyük teknoloji mağazalarının senet ya da hediye kartı gibi yöntemlerle bu yasaktan etkilenmeyeceğini söyleyen esnaf, taksitin kaldırılmasının haksız rekabete sebep olduğu görüşünde.

Sultanbeyli’de cep telefonu dükkânı bulunan Sinan Özkanlı, taksit yasağı sonrası satışlarının durma noktasına geldiğini söylüyor. 1 Şubat’tan önce büyük mağazalardan daha uygun fiyatlara cep telefonu sattıkları için müşterilerin kendilerini tercih ettiğini belirten Özkanlı, yasak sonrasında müşterilerini kaybettiklerini ifade ediyor. Özkanlı, uygulama sonrasında büyük firmaların çeşitli yöntemlerle bu yasaktan etkilenmediğini ve müşteri potansiyellerinin ise üç katına çıktığını belirtiyor. Bilindiği gibi GSM şirketleri faturalı hat sahibi abonelerine, taahhütlü olarak faturalarına ek ücret karşılığında taksitli telefon satışı yapabiliyor. Teknoloji mağazalarının ise hediye kartı uygulamasıyla bu sorunu aşacağı söyleniyor. Bu yöntemle mağaza önce hediye kartını müşterisine taksitli olarak satacak. Ardından o hediye kartı ile müşterisine telefon verebilecek. Ev eşyası satan büyük firmalar ise senetle alışveriş yaptıkları için kredi kartına taksit yasağından etkilenmiyor. Cep telefonu esnafının ise böyle bir imkânı olmadığını dile getiren Özkanlı, bu uygulamanın haksız rekabete neden olduğunun altını çiziyor.

Vatandaşın durumu gözetilerek yapılan taksit sınırı uygulamasının kendileri için bir problem oluşturmadığını belirten Özkanlı, uygulamanın daha farklı yapılabileceğini düşünüyor. Özkanlı, “Eğer taksitle sattırmamak amaç ise diğer büyük yerler de taksitle satmasın. Bu şekilde haksız rekabet oluyor.” diyor. Özkanlı ayrıca vatandaşın harcamalarını kontrol etmenin yönteminin, kredi kartı limitlerini maaşların üç katıyla sınırlamak olduğunu belirtiyor.

Sinan Özkanlı, Sultanbeyli’de dükkânına 5-6 bin TL kira öderken toplamda 20 eleman çalıştırıyor. 1 Şubat’tan sonra satışlarının yüzde 70 oranında düştüğünü söyleyen Özkanlı, dükkânında sadece cep telefonu ve aksesuarlarını sattığı için bu taksit yasağından direkt etkilendiğinin altını çiziyor. Özkanlı, satışların bu şekilde gitmesi halinde ay sonunu çıkaramayıp kepenk kapatmaktan endişe duyuyor. Sinan Özkanlı ile aynı sıkıntıları yaşayan Sultanbeyli’de 45-50, İstanbul’da ise 3 bin civarında cep telefonu esnafı bulunuyor.

10 milyon cep telefonu satıldı

BDDK’nın kredi kartı taksitleri ve tüketici kredilerini sınırlandıran yönetmeliği 1 Şubat’ta yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre kredi kartları taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek. Ayrıca telekomünikasyon ve kuyumcu ile ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt alımlarında taksit yapılamayacak. Taksit sınırına konu olan ürün grupları arasında ise en çok kişiyi ilgilendiren şüphesiz cep telefonları. Türkiye’de 2013 yılında 10 milyon civarında cep telefonu satıldığı tahmin ediliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.