Tahta kaşıklarla yarım asır

Tahta kaşıklarla yarım asır

Manisa'da yaşayan 86 yaşındaki Şerif Sevgi, yarım asırdan fazla süredir geçimini oyma tahta kaşık yaparak sağlıyor

Demirci İlçesine bağlı Hoşçalar mahallesinde oturan 86 yaşındaki Şerif Sevgi, yarım asırdan fazla süredir geçimini oyma tahta kaşık yaparak sağlıyor.

Sevgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlik yıllarında çobanlık yaparken kendini meşgul etmek için bıçağı ile oyma işleri yaptığını, bunun zamanla geliştiğini ifade etti. İlk olarak evinde oluşturduğu küçük bir atölyede bu işle uğraştığını kaydeden Sevgi, şöyle konuştu:

"Gençlik yıllarımda oyma kaşıklar yaparken, daha sonraları hamur oklavası, baston, oyma çeyiz sandıkları yapmaya başladım. O dönemlerde bu yaptığımız bu tür malzemeleri evlenecek kızlar çeyizleri için satın alıyordu. Fakat şimdilerde alan yok. Ben de civar köy ve ilçelere oyun kaşıkları yapmaya başladım. Toplu verilen yemeklerde kazanlarda kullanılan kepçeler ve çevirgeçler yapıyorum. Yaşım çok ilerlediği için gençlik yıllarımdaki gibi hızlı çalışamıyorum. Günde bir veya iki kaşık anca yapabiliyorum."

- Yaşlılık maaşı almıyor

Eşini yıllar önce kaybettiğini ve uzun süre yalnız yaşadıktan sonra oğluyla kalmaya başladığını kaydeden Şerif Sevgi, tek geçim kaynağının oyarak yaptığı tahta kaşıklar olduğunu ifade etti.

Devletten yaşlılık aylığı almadığını vurgulayan Sevgi, "Tek geçim kaynağım, el emeğiyle ürettiğim kaşıklardan elde ettiğim gelirdir. Ömrüm yettikçe kaşık yaparak hem geçimimi hem de bu mesleği sürdüreceğim" diye konuştu.

Sevgi, yaptığım kaşıkların tanesini 5, baston ve oklavaların tanesini ise 10 liradan pazarda sattığını dile getirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.