Tahlil sonucunuz yanlış olabilir

Tahlil sonucunuz yanlış olabilir

Uzmanlar, kolesterol gibi kan tahlilleri için genelde sabah aç kalmayı tavsiye eder.

 İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci ise akşam tıka basa yiyip içtikten sonra, sabah ‘aç karnına gel' denilerek yaptırılan trigliserid ve kolesterol tahlillerinin sonuçlarının ‘yalancı yüksek' çıkabileceğini söylüyor.

Son yıllarda hekimlerin tartıştığı kolesterolle ilgili önemli bir ayrıntıya da dikkat çeken Bahçeci, “Bırakın hastaları, neredeyse her gün onlarca sağlıklı kişi, kolesterol durumunu merak edip tahlil yaptırıyor” diye konuşuyor.

İLAÇLAR, YANILTICI  SONUÇ ÇIKARIYOR

Tahlil öncesi bazı ilaçların ve alkolün de aynı şekilde yanıltıcı sonuçlara yol açtığını belirten Bahçeci, “Bu tahliller en az 12-14 saat açlık sonrasında yapılmalı. Aksi durumda yalancı yüksek kolesterol ve trigliserid değerleri ortaya çıkıyor. Maalesef bu yalancı yüksek değerler, gereksiz kolesterol ilacı kullanımını artırıyor. Beta bloker gibi kalp ilaçları, tiazid grubu diüretikler gibi tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları ve retinoidler gibi sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar da kan yağlarında artışa yol açıyor. Bu gibi durumlarda mümkünse ilaçlara ara verilerek kan yağlarının ölçülmesi daha doğru olur” diyor.

(DHA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.