Tacikistan'dan, Orta Asya'da birlik çağrısı

Tacikistan'dan, Orta Asya'da birlik çağrısı

Tacik Dışişleri Bakanı Aslov, Orta Asya devletlerinin ortak çabalarıyla Aral Denizi Kurtarma Uluslararası Fonu ve Ülkeler arası Su ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonlarına gerektiği önemin verilmediğini söyledi

Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirodjidin Aslov Orta Asya bölgesindeki işbirliğinin tüm ülkelerin refahı için bir anahtar olduğunu söyledi.

27 Kasım Cuma günü Duşanbe’de yapılan Orta Asya ülkeleri Dışişleri Bakanları 6. toplantısında konuşma yapan Tacik bakan açıklamasında, "Tacikistan, bölge ülkelerinin kendi aralarında işbirliği yapmasının ortak kalkınmanın ilkesi olduğuna inanmaktadır. Ama bugün ülkelerimiz ortak sorunlarımızı çözmede yeterli sorumlulukla davranmamaktadır. Bizim bu alanda yapacak daha çok işimiz var” dedi.

Sirodjidin Aslov bölge ülkelerinin kendi aralarındaki farklı görüşleri ve muhtemel çatışmaları önlemek için koordineli hareket etmeleri gerektiğini tavsiyesinde bulundu. 

Aslov “Bu işbirliği her şeyden önce Orta Asya bölgesinde ekonomik entegrasyon süreçlerinin desteklenmesini, enerji projelerini, su kaynaklarının yönetimi ve diğer doğal kaynakların geliştirilmesini, sınır ötesi ulaşım yolları ve enerji alanında iletişimin geliştirmesini kapsamaktadır. Ne yazık ki, bu mekanizmaların çalışmasını başarılı diyemeyiz. Bizim daha etkin olacak araçlara ihtiyacımız var. Su diplomasisi böyle bir araç olarak görülebilir"dedi.
Su diplomasisi işbirliğini organize etmek için Orta Asya devletlerinin ortak çabalarıyla Aral Denizi Kurtarma Uluslararası Fonu ve Ülkeler arası Su ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonları oluşturuldu.

Daha önce Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov bölgedeki su sorunlarından dolayı Orta Asya bölgesi ülkeleri arasında savaş yaşanabileceği uyarısı yapmıştı.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.