Tacikistan, 150 baraj projesi için yatırımcıları bekliyor

Tacikistan, 150 baraj projesi için yatırımcıları bekliyor

Tacikistan ile Türkiye arasında iki ay önce imzalanan 53 maddelik İşbirliği Konseyi Anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yılda iki kat artması planlanıyor.

Arife Kabil'in haberi:

Tacikistan’da değeri 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında değişen 150 adet hidroelektrik santrali (HES) projesi bulunuyor. Tacikistan, su kaynakları bakımından dünyanın sekizinci büyük ülkesi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov ve 6 Tacik milletvekilini İstanbul’da ağırladı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral’in ev sahipliğinde düzenlenen Tacikistan’daki ticaret ve yatırım imkânlarının ele alındığı toplantı dün İstanbul’da yapıldı. Shukurjon Zuhurov, İşbirliği Konseyi Anlaşması’nın iki ülke işadamları arasında yapılacak enerji, sağlık, inşaat ve tarım sektörlerinde yapılacak işbirliklerinin önünü açtığını söyledi. Ülkesinde 64 Türk şirketi bulunduğunu belirten Zuhurov, “Özellikle inşaat şirketleri hükümetten tam not almıştır.” dedi. Ülkesinde çeşitli yer altı ve yer üstü kaynakları olduğunu dile getiren Zuhurov, Türk işadamlarına, “Tacikistan’a erken gelip yatırım yapan kazanır. Beş yıl sonra aynı imkânları olmayabilir.” diye seslendi.

Tacikistan’da tekstil ve inşaat alanında faaliyet gösteren Türk şirketlerini üretim tesisi için de yatırıma çağıran Zuhurov, “Üretim tesisi kurmak kaydıyla gelen yatırımcıya pamuk alımında da kolaylık sağlarız.” dedi. Tacikistan’da pamuk üretimi yaygın. Toplantıya katılan Çalık Pamuk şirketinin İplik Satış Şefi İsmail Remzi Tan, yıllardır pamuk satın aldıkları bu ülkede iplik fabrikası kurmayı düşündüklerini belirtti. Kaynaklarını işleyemediklerini belirten Zuhurov, “5 milyon metreküp kömürümüz var ve biz bu kömürün sadece 1 milyon metreküplük kısmını çıkarıp, kullanıyoruz.” dedi.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, Tacikistan ile Türkiye’nin çok yönlü stratejik işbirliği içerisinde olduğunu, ilişkilerin devlet başkanlarının yakın diyalogları sayesinde çok daha iyi noktalara doğru geliştiğini açıkladı. Rızanur Meral, Tacikistan’ın yatırımcılar için dokuma, plastik, altın, iş makinesi, hazır giyim ve inşaat malzemeleri alanında fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Ülkede şu an inşaat sektörünü ilgilendiren toplam 150 adet 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında değere sahip HES projeleri bulunduğunu hatırlatan Rızanur Meral, tarım, çimento ve mermer üretiminin yanı sıra sanayi sektörü için de Tacikistan’ın fırsatlar içerdiğini dile getirdi. 2011’de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 497 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2012 yılında yüzde 17 artış ile 580 milyon dolara çıktığını bildiren Rızanur Meral, “Geçen yıl Tacikistan’a 235 milyon dolarlık ihracat yaparken, 345 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdik. Ancak karşılıklı ticaretimiz yetersiz. Potansiyelimizin oldukça fazla olduğu iki ülke arasındaki ticareti, 2 yıl içerisinde 1 milyar dolara çıkaracağız.” dedi.

Zaman