'Tablet' sürprizi ile karşılaşmamak için bunlara dikkat

'Tablet' sürprizi ile karşılaşmamak için bunlara dikkat

Çocuğuna eğlenceli vakit geçirmesi için tablet alan aileler dikkat! Ay sonunda hiç beklemediğiniz bir faturayla karşılaşmayın.

Sekiz yaşındaki İngiliz Theo Rowland Fry, evinin bir köşesinde sessizce iPad’i ile oynarken anne ve babası durumdan gayet memnundu. Ama ay sonunda gelen banka hesap ekstresiyle kelimenin tam anlamıyla şoke oldular.

The Simpsons-Tapped Out oyununu oynayan bu minik İngiliz, oyun içindeki uygulamaları satın alarak tam 980 poundluk harcama yapmıştı. Oğullarının fiyatı 1,50 ve 75 pound arasında 100’den fazla oyun içi uygulama indirdiğini fark eden aile, neyse ki uzun görüşmeler sonunda Apple yetkililerini ikna edip paranın iade edilmesini sağladı. Ama Fry ailesi bu konuda ne ilk ne de son örnek. Bu şekilde mağdur olan ailelerin sayısı yalnızca Amerika’da yüz binleri bulmuş durumda. Ailelerin şikâyetlerini haklı bulan ABD mahkemeleri ise Apple’ın toplamı 100 milyon doları bulan bir iade yapmasına hükmetti.

Kimi uzmanlar sırf bundan dolayı çocukların bu tip cihazlardan uzak tutulmasını öneriyor. Ama alınacak bazı önlemlerle çocuklarınızın teknolojinin imkânlarından en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak da mümkün. Ay sonunda binlerce dolarlık harcama faturalarıyla karşılaşmak istemeyen ailelerin şu dört noktaya dikkat etmesinde yarar var.

- iTunes veya Google Play şifrenizi çocuğunuza vermeyin. Eğer çocuğunuz bir uygulama indirmek istiyorsa bunu sizin gözetiminizde yapmasında yarar var.

-iTunes veya Google Play hesabınızı sanal kredi kartıyla kullanın ve limitini düşük tutun. Böylece bir sürprizle karşılaşsanız bile riskinizi düşük tutmuş olursunuz.

-iPad genel ayarlarında ‘sınırlamaları’ etkinleştirin, parola oluşturun ve parola girme süresini ‘hemen’ yapın. Hangi uygulamaların şifresiz kullanılabileceğini ve uygulama içi satın alma yapılıp yapılamayacağını belirleyin. Android kullanıcıları ise, ayarlar kısmında önce kendilerine bir PIN oluşturup sonra da satın alma işleminde PIN kullan özelliğini aktif hale getirmeliler.

-Çocuğunuzun kullandığı uygulamaları takip edin. Kurallarınız olsun ama baskıcı olmayın. Bir ebeveyn olarak en iyi eğitim biçimi çocuğunuza iyi örnek olmaktır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.