Tabiat Risalesi, materyalist felsefenin inkarını iptal etti

Tabiat Risalesi, materyalist felsefenin inkarını iptal etti

Risale Akademi’de “Tabiat Risalesi Açılımları” semineri düzenlendi

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi Cuma Seminerleri’nin bu haftaki konuğu Araştırmacı Ediz Sözüer’di.  Sözüer, “Varoluş Üzerine Düşüncelerle Fantastik Bir Bilim Kurgu Öyküsü Tabiat Risalesi Açılımları” konulu seminerinde Tabiat Risalesi’nin ispat yöntemleri üzerinde durdu, bunun kendi dünyasındaki yansımalarını ifade etti.

Görsel örneklerle sunum yapan Sözüer’in seminerinden notlar şöyle:

Genel olarak tabiatçı ve materyalist (maddeci) felsefe olarak adlandırılan iddialarda, maddenin varlığı ve eşyanın oluşumu, üç temel nedene dayandırılarak açıklanmak isteniyordu:
1-Tabiattaki maddî sebepler.
2-Eşya ve maddenin kendinde var olan ve kendinden kaynaklanan özellikleri.
3-Maddenin, belirlenebilir düzenli kanunlara uygun işleyişi. (veya diğer bir deyişle “mevcut eşyanın tümü ve eşyanın çeşitli durumlardaki davranış şekli” demek olan tabiat kavramı.)

Böyle bir dönemde, zamanının bütün modern fenlerini tetkik etmiş Bediüzzaman Said Nursi tarafından kaleme alınan Risale-i Nur Külliyatı içerisinde mümtaz bir yer kazanan, mükemmel tespitleri halen geçerliliğini koruyan, meşhur ve eskimez bir eser olarak 1930’lu yıllarda ortaya çıkan Tabiat Risalesi’nde, eşyanın oluşumunu açıklamak için aklen ortaya atılabilecek bu üç ihtimalin doğru kabul edilmesinin, işin pratiğinde içinden çıkılması imkânsızlık derecesinde zor olan durumları netice vereceği ve dolayısıyla aklen bu ihtimalleri kabul etmenin mümkün olmadığı, şüpheye yer bırakmayacak açıklıkta izah edilmektedir.

Madem bir ihtimalin doğru olarak kabul edilmesi, aklen kabul edilemeyecek derecede zor ve imkânsız durumları netice vermektedir. O halde, pratikte gerçekleşmesi imkânsız olan durumları gerektiren bir ihtimal ve teori, doğru ve gerçek olarak görülemez. Dolayısıyla, imkânsız durumları netice verdiği Tabiat Risalesi’nde ispatlanan üç ihtimal de teker teker iptal edilmekte ve böylelikle geriye kalan dördüncü ve tek yol olan, eşyanın azametli bir kudret sahibi olan, eşya cinsinden olmayan, madde ve zaman kayıtlarına bağlı hareket etmeyen bir yaratıcı tarafından icad edilmiş olması imkân ve ihtimalinin doğruluğu açıkça ispat edilmiş olmaktadır.

akademi_seminer.20131228121141.jpg