Tabiat bilgisi ile kitabın bilgisi birbirinden ayrılmaz

Tabiat bilgisi ile kitabın bilgisi birbirinden ayrılmaz

Zanzibar’dan Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e ziyaret…

Risale Haber-Haber Merkezi

Tanzanya Zanzibar Adası Adalet ve Anayasa İşleri Bakanı Ebubekir Khamis Bakary  ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i makamında ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının Afrika’daki kurumlarla işbirliği yaptığını belirten Başkan Görmez “Zanzibar ile aramızdaki mesafe uzak olsa da bizi kardeş kılan dinimiz dolayısıyla kalplerimiz ve ruhlarımız yakındır" dedi. 

Görmez, Zanzibar'ın Afrika'nın ilim ve tasavvuf merkezi olduğunu, Sultan Abdülhamit'in 1870'li yıllarda Zanzibar'a Afrika'nın tamamına hitap eden bir üniversitesi kurulması talimatı verdiğini anlatarak ziyaretin, Türkiye ile Afrika arasında son yıllarda gelişen ilişkilere katkı sağlamasını diledi.

Görmez, İslam dininin ilim, hikmet ve marifet kavramları üzerine bina edilirse doğru şekilde gelişebileceğine ve hayata rahmet sağlayabileceğine işaret ederek, bunun için doğru din eğitimi ve müfredat ve programın önemine dikkati çekti. Bilginin "dini ve gayr-i dini" diye ayrılmaması gerektiğini ifade eden Başkan Görmez, şöyle konuştu:

"Tabiat bilgisi ile kitabın bilgisi birbirinden ayrılmaz. Akıl ile vahiy, din ile hayat birlikte öğretilmelidir. Türkiye'de din öğretiminin en önemli özelliği ve başka pek çok dünyalardan farklılığı buradan kaynaklanmaktadır"

Din hizmetleri kavramına da işaret eden Başkan Görmez, şunları söyledi:

“Din hizmeti kavramı içinde, değer üreten dindarlık, sosyal içerikli dindarlık, ahlak içerikli dindarlık, topluma anlatılmalıdır. Toplumun bütün dertleriyle dertlenmeyi din hizmetinin ayrılmaz bir parçası olarak görmek gerekmektedir.”

Konuk Bakan Bakary ise Türkiye'nin İslam dünyasındaki önemine işaret ederek, Zanzibar'dan birçok öğrencinin Türkiye'de eğitim almasını istediklerini söyledi. Bakan Bakary sunduğu raporla birlikte Diyanet İşleri Başkanı Görmez’den din hizmetleri ve din eğitimi konusunda desteklerini istedi. Konuk Bakan ayrıca Başkan Görmez’i Zanzibar’a davet etti.   

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.