Suyun, İslamiyet ve Hıristiyanlık açısından önemi

Suyun, İslamiyet ve Hıristiyanlık açısından önemi

Panelde, suyun, İslamiyet ve Hristiyanlık açısından önemi ele alındı

Bursa’da düzenlenen ‘3. Uluslararası Bursa Su Kongresi ve Sergisi’nde ‘Dinler ve Su’ tartışıldı. Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ve Fener Rum Patriği Bursa Metropolü Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis’in konuşmacı olarak katıldığı panelde suyun, İslamiyet ve Hıristiyanlık açısından önemi ele alındı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde; BUSKİ Genel Müdürlüğü, Kent Konseyi, Su Vakfı ve DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenen ‘3. Uluslararası Bursa Su Kongresi ve Sergisi’ devam ediyor. 140 akademisyen, 30 kurum kuruluş temsilcisi, 21’i yurt dışından 76 üniversiteden katılımcıların yer aldığı kongre, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğü ve BUSKİ’nin ev sahipliğinde, son yıllarda Bursa’da düzenlenen en büyük organizasyon olarak dikkat çekiyor. Farklı konu başlıklarının mercek altına alındığı oturumlar arasında yer alan ‘Dinler ve Su’ konulu paneli de yoğun ilgi gördü.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Aydın’ın moderatörlüğünde, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ve Fener Rum Patriği Bursa Metropolü Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis’in konuşmacı olarak katıldıkları panelde, suyun, İslamiyet ve Hristiyanlık açısından önemi ele alındı. Kur’an-ı Kerim’in 63 yerinde sudan bahsedilen ayetlerle önemli yere sahip olduğunu belirten Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Hazreti Peygamber’in de suya vurgu yapan çok sayıda hadis-i şerifinin bulunduğunu söyledi.

İslami inanışa göre suyun, yaratılışın kaynağı olduğunu dile getiren Ay, “Kur’an-ı Kerim’de Embiya Suresi’nin 169. ayetinde ‘Canlı olan her şeyi sudan yarattık’ buyrulmaktadır. Sadece bu ayet-i kerime bile İslam’ın suya bakışını ortaya koyması anlamında çok şey ifade eder. Yine Peygamber’imizin ‘Akarsuyun yanında dahi olsanız, abdest alırken suyu israf etmeyin’ hadis-i şerifi, suyun tasarruflu kullanımına yönelik çok anlamlı bir çağrıdır.” diye konuştu.

İslam anlayışında su israfının haram kılındığını ifade eden Ay, suyun israf edilmesi durumunda doğrudan doğruya kul hakkının ihlal edilmiş olacağını vurguladı. Kul hakkını ihlal etmenin en büyük günahlardan olduğuna değinen Ay, “Eğer bir kimse, bilinçsizce ve düşüncesizce su kullanımına yönelerek, mevcut su kaynaklarından başkalarının yararlanmasına engel bir durum oluşturursa, bu doğrudan doğruya kul hakkına girer. Kul hakkını ihlal etmenin Allah katında affı yoktur.” dedi.

Fener Rum Patriği Bursa Metropolü Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis de Hristiyan anlayışına göre su israfının büyük günahlar arasında yer aldığını belirtti. Hristiyanlar açısından temiz suyun Allah’ın armağanı olduğunu ifade eden Lambriniadis, “Her kim Allah’ın armağanına saygısızlık ederse, onun yeri cehennemdir.” ifadesini kullandı.

Cihan