Suudi Arabistan-Mısır ilişkilerinde yeni dönem

Suudi Arabistan-Mısır ilişkilerinde yeni dönem

Mısır'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın Suriye ile ilgili karar tasarısına lehte oy kullanması, Mısır'da 2013 yılındaki askeri darbeye destek veren Suudi Arabistan'da hayal kırıklığına yol açtı.

Mısır heyeti, Fransa ile İspanya'nın Amerika birleşik Devletleri'nin (ABD) desteğiyle BMGK'ya sunduğu "Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durması ve kent üzerinde askeri uçuşlara son verilmesini" içeren karar tasarısına destek verdi. Ancak Mısır'ın, hava saldırılarına atıfta bulunmayan ve sadece ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını talep eden Rusya'nın sunduğu tasarıyı da desteklemesi Suudi Arabistan'ın tepkisine neden oldu.

Suudi Arabistan’ın BM nezdindeki daimi temsilcisi Abdullah El-Muallimi, oylamanın ardından basına yaptığı açıklamada, Mısır'ın tutumunu "acı verici" olarak nitelerken, Mısır'ın BM temsilcisi Amr Abdullatif Aboulatta ise "Suriye halkının trajedisini sonlandırmak için Kahire her türlü girişimin yanında yer alır." diyerek Mısır'ın tutumunu savundu.

 

Suudi Arabistan'ın ABD Lobisi Başkanı Selman El-Ensari de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kusura bakma ey Mısır, Rusya'nın karar tasarısına lehte oy vermen, Arap alemi ve dünyaya anneliğin konusunda beni şüpheye düşürdü." ifadeleriyle Mısır'ın oy tercihine tepki gösterdi.

BMGK'da yaşanan diplomatik krizden bir kaç gün sonra, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi ARAMCO'nun ekimden itibaren Mısır'a petrol yardımlarını askıya aldığı haberleri uluslararası basına yansıdı.

Basına yansıyan haberlerin ardından ARAMCO tarafından yapılan açıklamada, Ekim ayı boyunca petrol sevkiyatının askıya alındığının Mısırlı yetkililere iletildiği belirtildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.