Suudi Arabistan Esed'e baskı yapmaya çalışıyor

Suudi Arabistan Esed'e baskı yapmaya çalışıyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Beşşar Esed rejimine, ateşkese uyması ve insani yardımların Suriye’nin tüm bölgelere girmesinin kolaylaşmasının sağlanması için baskı yapmaya çalıştıklarını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye’de siyasi çözüme giden yolda henüz başarı sağlanamamasından dolayı endişe duyulduğunu, ancak bunun mümkün olması için durmadan çalışacaklarını taahhüt ettiklerini söyledi.

Steinmeier, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye’deki insanlara yardımların ulaşması konusunda iyileşmeler sağlandığını belirtti.

Uluslararası yardım kuruluşlarına ait kamyonların, yardımların daha önce gitmediği bir çok yere girdiğini, kamyonların giremediği bölgelere de yardımların havadan ulaştırıldığını ifade eden Steinmeier, bu şekilde daha önce yardım alamayan yaklaşık 800 bin kişinin söz konusu insani yardımlardan faydalandığının tahmin edildiğini kaydetti.

Steinmeier, bunun bir başarı olduğunu, ancak insanların acı çekmeye devam ettiğinden dolayı bu yardımların da yetersiz kaldığını ifade etti.

Münih’te şubat ayı başında Suriye’de geçici ateşkes anlamına gelen çatışmasızlık anlaşmasına varıldığına işaret eden Steinmeier, "Siyasi çözüme giden yolda henüz başarı sağlayamadığımız gerçeği hepimizi endişelendiriyor. Ancak bunun mümkün olması için durmadan çalışacağımızı taahhüt ediyoruz." dedi.

Ateşkesin sürekli ihlal edildiğini özellikle Halep ve Şam civarında gerilimin arttığını anımsatan Steinmeier, ateşkesin kalıcı olması için Rusya ve ABD’nin yoğun görüş alışverişinde bulunduğunu, gelecek günlerde bir sakinleşmenin yaşanacağını ümit ettiğini kaydetti.

Özellikle muhalefetin siyasi çözüm dışında bir alternatifin olmadığına ikna edilmesi gerektiğini vurgulayan Steinmeier, siyasi çözüm konusunda başlanacak müzakerelerin “güç değişimi” anlamına geleceğini, gelecek müzakere sürecinde bu geçişin nasıl organize edileceğinin ele alınacağını belirtti.

Steinmeier, muhalefetin böyle bir sinyali beklediğini, bunu da anlayışla karşıladıklarını kaydetti.

Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla Yemen’deki durumu da ele aldıklarını ifade eden Steinmeier, Yemen’de ateşkesin sağlanmasından memnuniyet duyduğunu ve burada siyasi çözüme giden yolun açılmasını ümit ettiğini ifade etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr de Suriye’deki iç savaş konusunda Viyana’da görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

"Biz, Beşşar Esed rejimine, ateşkese uyması ve insani yardımların Suriye’nin tüm bölgelere girmesinin kolaylaşmasının sağlanması için baskı yapmaya çalışıyoruz." dedi. Cübeyr, bu konuda ilgili ülkeler ve Rusya arasında yoğun görüşmeler yapıldığını kaydetti.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.