Süte müdahale imkanı geliyor

Süte müdahale imkanı geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumunun ana statüsüne yönelik düzenlemenin birkaç gün içerisinde yayınlanacağını belirterek, "Süte ve süt piyasalarına da müdahale edebilme imkanı geliyor" dedi.

Eker, "Dünya Süt Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri Konferansı"nın açılışında, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diledi. Eker, olaya ilişkin gerekli tedbirlerin alınacağını, sorumlularla ilgili hukukun gereken işlemleri yapması için çaba göstereceklerini söyledi.

Hayvancılık sektörüne yönelik desteklemelerin, toplam tarımsal destekler içerisindeki payının yüzde 30'u aştığını bildiren Eker, süt üretiminin 11 yılda 8,4 milyon tondan 18,2 milyon tona ulaştığını ifade etti.

"Son 11 yılda hayvancılığa verilen destek 33 kat artırıldı" diyen Eker, bu sayede hayvan varlığının da çok önemli oranda arttığını kaydetti. Eker, süt teşvik primi başta olmak üzere süt tozuna destek, tarımsal kredi faizlerinin düşürülmesi, hayvancılığa sıfır faizli kredi ve hibe gibi önemli destek politikalarının devreye girmesiyle hayvancılıkta hem yüksek verimli kültür ırklarının hem de birim hayvandan elde edilen süt miktarının artırıldığını belirtti.
Uyguladıkları politika ve stratejilerle 2003-2013 arasında sığır varlığında yüzde 46, küçükbaş hayvan varlığında yüzde 21 artış meydana geldiğini, 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 2002 yılında 4 bin 300 iken 2012 yılında 28 bin 12'ye çıktığını ifade eden Eker, ayrıca hayvansal ürün ihracat değerinin 2002'de toplam 142 milyon dolarken, 2012'de 1,4 milyar dolara çıktığını söyledi.

Türkiye'nin geçen yıl AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatına başladığını anımsatan Eker, ayrıca ilk kez damızlık gebe düve ile damızlık Saanen keçisi ihracatı da yapıldığını anlattı. Peynir tebliğine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Eker, öte yandan sanayiye yönelik peynir mayası çalışmalarının son aşamaya geldiğini dile getirdi.

- "Sadece koyun gütmekten ibaret değil"

Okul Sütü Projesini 3 yıldır başarıyla yürüttüklerinin altını çizen Eker, 2013'te sanayiye giden süt miktarının 8 milyon tona ulaştığını belirtti.
Eker, çobanlığın az rağbet gören bir mesleğe dönüştüğünü hatırlatarak, bu yöndeki ihtiyaçları gidermek için "sürü yöneticiliği" adı altında eğitim mekanizmasını destek sistemiyle bir araya getirdiklerini ve teşvik sistemi kurduklarını anlattı.

Bu mesleği öğrenmek isteyen gençlere 100 saatin üzerinde eğitim verdiklerini ve sertifikalandırdıklarını belirten Eker, "Bu sadece koyun gütmekten ibaret değil aslında bir çiftlik kahyası için gereken bütün eğitimleri veren bir program. Bunu üniversitelerle Bakanlığımızın ilgili birimleri yapıyor. Bu sertifikaya sahip sürü yöneticilerini istihdam edenlere para vererek projeyi destekliyoruz" dedi.

Terör nedeniyle değerlendirilemeyen meraların da çözüm süreci ile hayvancılık sektörünce değerlendirileceğini bildiren Eker, şapla mücadele için daha etkili aşı geliştirildiğini söyledi. Eker, "Bunu da sabote etmeye kalkanlar oldu. Aranıyor ve bulunacak inşallah" ifadesini kullandı.

- Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı

Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değinen Eker, bunlar arasında hayvansal üretiminde küçük işletmelerin fiziki altyapılarının iyileştirilmesi, havza tipi bölgesel üretim modellerinin geliştirilmesi, süt fazlası yaratmayacak bir sisteme geçilmesi, sütte kalite artışının sağlanması için protein, yağın artırılması ve bakteri sayısının aşağı çekilmesini sıraladı.
Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı hazırlanıp piyasa mekanizmaları güçlendirilecek. Üreticinin de sanayicinin de artık birbirini gördüğü, tanıdığı birbiriyle ilişkisinin daha sağlam olduğu bir mekanizmanın kurulması lazım. Üretici açısından da bu güvendir, sanayici açısından da bu güvendir. Sanayici kimden, nerede, hangi kalitede sütü, ne kadar miktarda alacağını bilir, planlamasını ona göre yapar. Üretici de aynı şekilde ürettiği sütün elinde kalma korkusunu taşımadan, böyle bir endişeye kapılmadan nereye satacağını bilmesi açısından bu önemli. Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı bu bakımdan bu ihtiyacı giderecek. Et ve Süt Kurumunun etkinliği artırılacak. Ana statüsü zannediyorum birkaç gün içerisinde yayınlanacak Et ve Süt Kurumunun. Dolayısıyla süte ve süt piyasalarına da müdahale edebilme imkanı geliyor."

- "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli reformu"

Tarım arazilerinin önüne geçilmesi için hazırlanan düzenlemenin yasalaştığını anımsatan Eker, bunun Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli reformu olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarım arazisini verimli bir şekilde koruyacaklarını ve miras yoluyla bölünmesine, parçalanmasına fırsat vermeyeceklerini dile getiren Eker, bunun köyden kente göçü kontrol altına almanın da yolu olduğuna dikkati çekti.

Sütün en değerli besin maddeleri arasında yer aldığının altını çizen Eker, gıdayla ilgili konularda modern toplum yapısı gereği çok fazla enformasyon bulunduğunu söyledi. Eker, şunları kaydetti:

"Herkes konuşuyor ama maalesef bu alanda daha çok konu uzmanı olmayanlar konuşuyor. Kimse de onlara 'arkadaş sen bu işi nerede öğrendin' diye sormuyor. Bilenler susuyor, bilmeyenler konuşuyor. Bilenler susmaya devam ediyor. Bilenler sustukça bilmeyenler yalan yanlış enformasyonla kirlilik yaratmaya devam ediyor ve insanları yedikleri ve içtikleriyle sorunlu hale getiriyorlar... Susmamamız gerekiyor, doğruları söylememiz gerekiyor. Doğru ne ise o."
Çilek üretiminde hormon kullanılmadığı halde bir süre önce izlediği bir televizyon programında bu iddianın sanki rutin bir uygulamaymış gibi sunulduğunu anlatan Eker, bunların "ölçüsüz ve ayarsız konuşmalar" olduğunu söyledi.

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, Türkiye'nın Dünya Süt Konseyinin toplantısına İstanbul'da ev sahipliği yapacağını bildirdi. Süt sektörünün karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunun kayıt dışı üretim olduğunu belirten Çallı, akademik unvanlı bazı kişilerin, süt üretimini azaltacak iddia ve ithamlarının ise kabul edilemez olduğunu ifade etti. Çallı, "Süt bembeyazdır, kara tutmaz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.