Süt üretiminde yüzde 10 artış var

Süt üretiminde yüzde 10 artış var

Süt üretiminde geçen yıla göre yüzde 10 artış olduğu belirtildi.

Türkiye, Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, ocak-nisan döneminde 2 milyon 977 bin 361 ton inek sütünün modern sanayi işletmelerinde işlendiğini belirterek, geçen yılla kıyaslandığında yüzde 10 artış olduğunu söyledi.

Ilgaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl çiğ süt üretiminin önceki yıla göre yüzde 4,73 artışla 18 milyon 223 bin 712 ton olarak gerçekleştiğini ifade ederek, bunun yüzde 91,4'ünün inek, yüzde 6'sının koyun, yüzde 2,3'ünün keçi ve yüzde 0,3'ünün manda sütünden oluştuğunu anlattı.

"Çiğ süt üretiminde elde edilen artışın yanında süt hayvancılığında da dönüşüm gözlenmektedir" diyen Ilgaz, şöyle devam etti:

"Kültür ırkı süt tipi ineklerin ve melezlerinin oranı giderek artmaktadır. İyi besleme, uygun bakım koşulları ve veterinerlik hizmeti alabilen yeni ve modern işletmelerde hayvan başına alınan çiğ süt miktarı bu konuda gelişmiş ülkelerle benzer durum göstermektedir ancak süt hayvancılığı işletmelerinin yüzde 76'sında hayvan adedi 10'dan düşük.

2014'ün ilk 4 ayında 2 milyon 977 bin 361 ton inek sütü, modern sanayi işletmelerince işlenmiş olup, geçen yılla kıyaslandığında yüzde 10 arttığı görülmektedir. İçme sütünde yüzde 1,7, yağsız süt tozunda yüzde 70, tereyağında yüzde 5, inek peynirinde yüzde 5,4 artış, yoğurtta 352 bin ton, ayranda 189 bin tonluk üretim gerçekleştiği görülmektedir."

- İhracat

Ilgaz, 2010'daki 169 milyon dolarlık ihracatın 2011'de 227 milyon dolar, 2012'de 226,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, geçen yıl ise 282 milyon dolarlık dış satım yapıldığını aktardı.
İhracatın her yıl arttığını ancak istenen rakamların çok altında olduğuna dikkati çeken Ilgaz, "AB'ye ihracat izni alan süt işletmesi sayısı şu an için 8 olmuş, ayrıca 29 süt çiftliğimiz de AB onaylı hale gelmiştir. Sütümüzün ve süt sanayimizin geldiği seviyenin, kalitesinin tescili açısından bunlar çok önemli gelişmelerdir" ifadesini kullandı.

Ilgaz, meteorolojik olumsuzlukların etkisiyle yem maliyetlerinin arttığını, bu nedenle çiğ süt taban fiyatına 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere litrede 10 kuruş zam yapıldığını kaydetti.

- Et tüketimi

Ilgaz, geçen yılın ilk üç ayında 208 bin 509 ton olan kırmızı et üretiminin bu yılın aynı döneminde yüzde 11,3 azalışla 184 bin 975 tona gerilediğini dile getirdi.
"Kırmızı etteki arz eksikliği ve maliyetler sonucu oluşan yüksek fiyatlar, halkımızın daha ucuz beyaz ete yönelmesine sebep olmaktadır" diyen Ilgaz, "Bu yüzden kırmızı et tüketimi yeterince artırılamamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kişi başı yıllık 6 kilogram civarında balık, 10-12 kilogram kırmızı et ve 19-20 kilogram beyaz et tüketiliyor" şeklinde konuştu.

Ilgaz, ocak-mayıs döneminde arz eksikliği ve maliyet artışı nedeniyle kırmızı et fiyatlarının yüzde 15 yükseldiğini belirterek, meteorolojik olumsuzluklar, yem, ham madde ile besilik genç dana fiyatları ve talep artışının yükselme eğiliminin sürmesine neden olacağını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.