Süt dişlerinin bakımına önem verin

Süt dişlerinin bakımına önem verin

Çocuklarda süt dişlerinde görülen çürüklerin gecikmeden tedavi edilmesi gerektiği, süt dişlerinin normal dişlere göre daha çok organik madde içerdiği için daha hızlı çürüdüğü belirtildi.

Süt dişlerin, 'nasıl olsa dökülüp yerine yenileri gelecek' yanılgısı nedeniyle tedavi edilmediğini belirten pedodonti uzmanı Dr. Ayşe Utku Köyoğlu şunları söyledi: "Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki, bu durumda çok geç kalınmış olabilir. Çocuklar ağız bakımına da yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynlerin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir."
Süt dişlerinin daha çok organik madde içerdiği için normal dişlere göre daha kolay ve hızlı çürüdüğünü belirten Dr. Köyoğlu şöyle devam etti:"Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Zamanında tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozuklukları ve çirkin görüntüye yol açar. Tedavi edilmeyen diş bozuklukları ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine sebep olabilir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, 'nasıl olsa yerine yenileri gelecek' yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Süt dişlerindeki çürükler, ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir."
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.