Süt bankasına Osmanlı formülü

Süt bankasına Osmanlı formülü

Bebek ölümlerini azaltmak amacıyla kurulması düşünülen ‘süt bankası’yla ilgili tartışmalar sürerken, yetkililer endişeleri giderici formüller arıyor.

Zeynep Haşlak/Kadri Kılıç'ın Haberi

Sağlık Bakanlığı, Osmanlı döneminde uygulanan ‘süt kütüğü’ üzerinde duruyor.  Buna göre süte ihtiyacı olan bebekler hekimler tarafından tespit edilecek. Sütannenin kimliği çocuğun kütüğüne işlenecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, projenin gönüllülük esasına dayalı olduğunu hatırlattı. Kamuoyuna rağmen bir iş yapmalarının söz konusu olmadığını belirtti ve süt bankası kurulması halinde bir çocuğa sadece bir annenin süt vereceğini söyledi.

Anne Sütü Bankası kurulması halinde sütannenin kimliği çocuğun kütüğüne işlenecek. Süt bankalarına kurulacak elektronik kayıt sistemi otomatik olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne veri aktaracak. Süt veren annenin hastalıkları bulaştırıcılık durumunun bilinmediğine dikkat çeken bakanlık, bebeğe hastalık bulaşmamasını önemsediklerini kaydediyor ve şu açıklamayı yapıyor: “Osmanlı döneminde süt kütüğü uygulaması var. Süt bankacılığı uygulaması ile süt kütüğü yeniden başlayacak. Süte ihtiyacı olan bebeklerin hekimler tarafından belirleneceği sistemde anne sütü imkânından annesinin yeterli sütü olmayan ya da hiç sütü olmayan bebekler yararlanacak. Süt alma süresini de yine hekimler belirleyecek. Konu ile ilgili bir yasal planlama gerekiyor. Hem Nüfus Kanunu’na bir madde eklenmesi hem de Süt Bankası Yönetmeliği çıkarılmasına ihtiyaç var. Süt Bankası açmak isteyenlerin ise Sağlık Bakanlığı’ndan izin alması gerekiyor. Bu kurumların da açılışı ve yürütülmesinin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor.”

Zaman