Sürücüsüz akıllı arabalar 2025’te aramızda

Sürücüsüz akıllı arabalar 2025’te aramızda

İşyerinizden çıkıp evinize gitmekte olduğunuzu hayal edin.

 Sürücüsüz hareket eden aracınız siz yoldayken evinizle iletişim kurup oda sıcaklığını ayarlıyor, fırınınızdaki yemeği pişiriyor ve evinizin ışıklarını açıyor. Tüm bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek isteyen Bosch, Ar-Ge yatırımlarına büyük hız verdi. 2025’te tüm arabalar akıllanacak.

“Yaşam için teknoloji” sloganını kullanan Bosch, bunun sadece bir slogan olmadığını ispatlamak için yoğun bir çalışma içerisinde. Sayıları 42 bini bulan Bosch mühendisleri, kendi kendine giden araba, nesnelerin interneti ve elektrikli araç teknolojisi üzerinde çalışıyor. 

“Elektrikli araba motoru ile içten yanmalı motorun üretim maliyeti 2025 yılında eşit olacak.” diyen Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young’a göre o tarihe kadar kademeli olarak tüm araçlar otonom -sürücüsüz- seyahat teknolojisi ile donatılacak, evdeki güneş paneli veya rüzgar gülleri ile şarj edilebilecek.

Arabanız Park Edeceği Yeri Kendisi Bulacak

“2015 yılından itibaren Türkiye’ye gelen araç modellerinde otomatik park etme özelliği olacak.” diyen Young, yakın bir zaman sonra kendi kendine otoparkta park yeri bulan Vale Park adlı teknolojinin de yaygınlaşacağının müjdesini veriyor: “Geliştirdiğimiz sensörler sayesinde aracınız kendiliğinden katlı otoparka girecek, rampaları çıkacak, uygun bir yer tespit edecek, park edecek ve kapıları kilitleyecek. Arabanızı tekrar geri çağırmak içinse akıllı telefonunuzdaki bir uygulamayı açmanız yeterli olacak.”

Bunun bir sonraki aşaması ise tamamen kendi kendine giden araçlar. Bosch mühendislerinin amacı, 2025 yılına kadar elektrik motorlu, çevreci ve sürücüsüz araçları standart hale getirmek. Fakat bunun için teknolojik yatırım kadar hukuki altyapının da oluşturulması şart. Uluslararası trafik kurallarını düzenleyen 1949 Cenevre Sözleşmesi’ne göre, sürücüsüz arabaların trafiğe çıkması kanuni olarak mümkün değil. Kaza durumunda izlenecek hukuki prosedürler ise henüz belirsiz.

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, sürücüsüz araba teknolojisi üzerinden çalışmalarının sebebini ise şöyle özetliyor: “Dünyada her yıl 1,2 milyon insan trafik kazasından hayatını kaybediyor. Bu kazaların yüzde 90’ı ise insan kaynaklı hatalardan. Akıllı sensörler sayesinde arabalar birbiriyle iletişim kurup, kazaları önleyebilecek ve trafikteki can kayıplarını en aza indirecek.”

zAMAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.