Suriye'ye yardımları bürokrasi de engelliyor

Suriye'ye yardımları bürokrasi de engelliyor

Suriye'de hayati önemdeki yardımların ulaştırılmasını engellediğini belirtti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'deki yardım çalışmalarına ilişkin, "Devam eden çatışmalar, bürokratik engeller, yardım eden tarafların dayattığı koşullar, Suriye'de hayati önemdeki yardımların ulaştırılmasını engelliyor" dedi.
 
Amos, Suriye'deki insani trajediye ve BM ile diğer kuruluşların burada sürdürdüğü yardım faaliyetlerine ilişkin BM'de düzenlediği basın toplantısında, Suriye'ye insani yardım için çıkarılan BM Güvenlik Konseyi kararının işlemediğini söyledi.
 
Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını temin etmek için çıkarılan 2139 sayılı kararın oldukça kapsayıcı ve bir çok önemli unsuru içerdiğini vurgulayan Amos, "Ancak son raporlar da gösteriyor ki BMGK kararıyla hedeflenen amaçlara ulaşılamadı. Suriye'de şiddet giderek artıyor" dedi.
 
Ülkedeki son şiddet olaylarına da değinen Amos, "Genel Sekreterin son raporundan bu yana Suriye'de hükümetin ayrım gözetmeden yaptığı varil bombalı saldırılar ve muhaliflerin havan saldırıları arttı. Sivillere yönelik zehirli gaz kullanıldığı iddiaları var. Sivillere toplu cezalandırma uygulanıyor" diye konuştu.
 
Ülkede 6,5 milyon kişinin yerlerinden edildiğini ve bu rakamın dünya genelinde çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerlerinden edilen kişi sayısının yüzde 20'sini oluşturduğunu ifade eden Amos, 241 bin kişinin halen kuşatma altında yaşadığını anlattı.
 
Halep'ten un, gıda ve şiddetin durması için yardım talepleri geldiğini kaydeden Amos, ülkede en az 90 bin kişinin sağlık imkanlarına ve ilaca ulaşma imkanının olmadığını söyledi.
 
-"Bürokratik engeller yardımları kısıtlıyor"
 
Amos, siyasi alanda çözüm yönünde ilerleme sağlanamamasının insani yardım kuruluşlarına yönelik baskı ve beklentiyi artırdığını da belirterek, yardım kuruluşlarının bu nedenle daha fazla ne yapabileceklerini düşündüklerini anlattı.
 
Kuşatma altındaki bölgelerde nüfusun ancak yüzde 7'sine ulaşabildiklerine işaret eden Amos, "Devam eden çatışmalar, bürokratik engeller, yardım eden tarafların dayattığı koşullar, Suriye'de hayati önemdeki yardımların ulaştırılmasını engelliyor" dedi.
 
Amos, bu engellerin kaldırılması ve tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşılabilmesi için her yolun denenmesi gerektiğini, bu yollar arasında, hatlar arası ve komşu ülkelerden sınır ötesi yardım ve daha fazla fon bulunması olduğunu söyledi.
 
Amaçlarının siyasi ya da askeri hedef taşımadığını da vurgulayan Amos, gazetecilerin, yardım ulaştırılabilmesi için güç kullanmayı düzenleyen BM Şartı'nın 7. bölümüne ilişkin ısrarlı sorularını doğrudan yanıtlamaktan kaçındı.
 
Amos, bu konunun BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülebileceğini ifade ederek, sivillere maksimum yardım ulaştırma konusuyla meşgul olduğunu söyledi.
 
Türkiye sınırından yardım ulaştırmakta sorun olduğunu da vurgulayan Amos, konuya ilişkin Suriye hükümetinden bölgeyi kontrol edemedikleri savunmalarının yapıldığını anlattı.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.