Suriye'ye kör iken, Nijerya'ya bu iştah niye?

Suriye'ye kör iken, Nijerya'ya bu iştah niye?

Suriye'de üç yıldır uzlaşamayan Batı dünyası, önceki gün Paris'te düzenlenen zirvede birkaç saat içinde Nijerya'ya müdahale kararı aldı.

Fransa ve ABD'nin başını çektiği aktörlere, İngiltere ve diğer Afrika ülkeleri askeri destek verecek.
 
Ortadoğu'yu kaosa sürükleyen ve üç yıldır Suriye'deki trajediye seyirci kalan Batılı ülkeler, ve maden zengini Afrika'nın devi olarak gösterilen Nijerya'ya müdahalede hiç vakit kaybetmiyor. Önceki gün Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen ülkeler, jet hızıyla Nijerya'yı işgal kararı aldı. İşgalin bahanesi ise 200 genç kızı kaçıran Boko Haram örgütüyle mücadele olarak açıklandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Nijer, Nijerya, Kamerun, Çad ve Benin liderleri katıldı. ABD ve İngiltere de toplantılarda temsilci bulundurdu.

BM'DEN MÜDAHALEYE ONAY

Paris'te yapılan zirveye katılan ülkeler, son dönemde saldırılarını artıran Boko Haram örgütüne karşı toplu mücadele kararı aldı.

Nijerya'nın Boko Haram'a yaptırım için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracağı ve BM'nin örgüte yaptırımı onaylayacağı kaydedildi. Batılı tarzda eğitime karşı çıkan örgüt, Nijerya'da yaklaşık 300 kız öğrenciyi kaçırdı. Örgütün kaçırdığı öğrencileri köle olarak satacağını açıklaması dünya çapında tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada 'kızlarımızı geri getirin' adlı bir kampanya birçok ünlü isim de destek verdi. Kızları kaçırılan Nijeryalı ailelerin eylemleri ise ülkede ve yurtdışında sürüyor.

Afrika Savaşı'na onay verenler

Paris'teki Elysee Sarayı'nın bahçesinde düzenlenen Nijerya'ya müdahale zirvesine Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Kamerun, Çad, Benin, Nijer ve Nijerya gibi Batı Afrika ülkeleri devlet başkanlarıyla İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ABD Dışişleri Bakan Yardımcılarından Wendy Sherman ile Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy katıldı.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum