Suriye'nin yaralarını saracaklar

Suriye'nin yaralarını saracaklar

Suriye halkı bin gündür bitmeyen çatışmaların içinde yaşıyor. Araştırmalara göre 12,9 milyon insan yemek, su, sağlık ve barınma gibi temel hizmetlere ulaşamıyor.

Yeryüzü Doktorları, sağlık sisteminin çöktüğü ve ciddi boyutlarda ilaç sıkıntısının baş gösterdiği Suriye'de yaşayan sivillere ilk yardım çantaları gönderecek.

Suriye'de devam eden savaş üç yılı geride bırakırken ülkede sağlık, eğitim, güvenlik gibi kamu hizmetleri büyük oranda verilemiyor. Savaşın acı bilançosu 130 binin üzerinde can kaybı. Suriye'de devam eden çatışmaların arasında kalan yaralılara sağlık sistemi çöktüğü için erken müdahale yapılamıyor. Gerek malzeme yetersizliği gerekse ilkyardım bilgisi eksikliği nedeni ile de halkın bu sorunu çözmeye yönelik çabaları boşa gidiyor.

Yeryüzü Doktorları, çatışmalarda yaralanan ve hayatını kaybedenlerin sayısını en aza indirmek amacıyla Suriye içerisine ilkyardım çantaları gönderecek.

100.000 İlkyardım Çantası…

Suriye'de yaşanan iç savaş süresince güvenli olmayan bölgelerde yaşayan halk güvenli bölgelere doğru göç ederek hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Irak, Lübnan, Ürdün ve Türkiye'ye sığınan birçok Suriyeli bu bölgelere ulaşırken güvenliksiz bölgelerden geçerek hayatlarını tehlikeye atıyor. Çatışma arasında kalan yaralılara ilk müdahaleyi bulundukları bölgede sağlık merkezi ya da ambulans olmadığı için çevredeki insanlar yapıyor.

Gerek malzemelerin yetersizliği gerekse de ilkyardım bilgisi eksikliği nedeni ile de müdahaleler doğru yapılamıyor.

Yeryüzü Doktorları ilk Yardım Projesi ile Suriye içerisine 100.000 ilkyardım çantası göndermeyi planlıyor.

Yeryüzü Doktorları Suriye için yürüttüğü projeler kapsamında daha önce ateşli silahlarla yaralanan sivillere yerinde ve anında müdahale edilebilmesi için içerisinde 73 kalem cerrahi malzeme bulunan, 22 kg ağırlığında ve bir ekibin bir bölgede günde 3 ameliyat gerçekleştirmesini mümkün kılan çantalar hazırladı ve Suriye içerisinde dağıttı.

Suriye'deki çatışmalardan en çok etkilenen alanlardan biri de sağlık sektörü

Ülkedeki 88 kamu hastanesinin 23'ü tamamen yıkılmış olmak üzere- yarısı hizmet veremiyor. 520 ambulansın 385‘i vuruldu. 469 sağlık çalışanı hapiste, yaklaşık 30 bini doktor olmak üzere sağlık çalışanlarının %70'i ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. İlaç fabrikaları eskiden ülke ihtiyacının %90'ını karşılarken şu an üretim üçte bire düşmüş vaziyette. Başkent Şam dahil olmak üzere eczaneler ihtiyaçları karşılayamıyor. Ağrı kesici gibi en basit ilaçlar bile bulunamıyor.

Sağlıkta kalıcı çözümler için ihtiyaç duyulan her yerde…

Yeryüzü Doktorları çatışmaların başladığı andan itibaren bölgeye 25 Milyon Dolarlık tıbbi malzeme ulaştırdı. Bölgede zor koşullarda yaşayan Suriyelilere kalıcı sağlık çözümleri için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Yeryüzü Doktorları, Suriyeli hasta ve yaralıların tedavisi için Hatay Yayladağı ilçesinde bir sağlık yardım istasyonu kurdu. Sağlık yardım istasyonu içerisinde bir de eczane hizmet veriyor.

Yeryüzü Doktorları, Lübnan'a giriş noktası olan Whade Khaled bölgesinde yaralılara müdahale ederek ateşli silahlarla yaralananları en uygun hastanelere sevk edebilmek amacıyla bir triaj merkezi ve yine Lübnan'da Suriyeli Mültecilere ücretsiz hizmet veren tek hastaneye laboratuvar ve kan bankası kurdu.

Suriye'ye Yeryüzü Doktorları üzerinden ilkyardım çantası göndermek isteyenler, www.yeryuzudoktorlari.org sitesinden online bağış yapabiliyor. Sitede yardım sepeti üzerinden kredi kartı ile ya da belirtilen banka hesap numaralarına bağış yapılabildiği gibi Türkiye'deki tüm operatörlerden 6612'ye ilkyardım yazıp SMS gönderilerek Suriye halkına yardım ulaştırılabiliyor. 15 TL değerinde 1 çanta bağışlamak için 3 SMS göndermek yeterli.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.