Suriye'nin kuzeyinde öldürülen 15 sivilden 7'si çocuktu

Suriye'nin kuzeyinde öldürülen 15 sivilden 7'si çocuktu

Uluslararası Af Örgütü, 29 Mayıs'ta Suriye'nin kuzeyinde bir köye düzenlenen saldırıda öldürülen 15 sivilin 7'sinin çocuk olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Yöneticisi Philip Luther, "Resulayn'a bağlı Tileliye köyüne düzenlenen korkunç saldırı konusunda detaylı bilgi edindiklerini" belirterek 7'si çocuk 15 kişinin öldürülmesini, "Suriye'de insanlığa karşı suç ve savaş suçlarının cezasız kalmasının, zalimliği ve barbarlığı nasıl ateşlediğini acı bir şekilde hatırlattığını" söyledi.

Cinayetlerin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyeleri tarafından işlendiği sanılırken, Philip Luther, "Uluslararası Af Örgütü, IŞİD'e, aynı zamanda diğer silahlı gruplara ve tüm taraflarda yer alan güçlere, silahlı çatışmanın kurallarına uymaları, cinayetlere, işkenceye ve sivillere yönelik kasıtlı saldırılara son vermeleri çağrısı yapıyor" ifadesini kullandı.

Saldırılarda iki Arap aileden 7'si çocuk, 3'ü kadın 15 kişinin öldüğünü belirten Philip Luther, saldırıların amacının bölgede yaşayanları terörize etmek olduğunu dile getirdi.

Philip Luther, sivillerin, IŞİD'in, olaydan kısa bir süre önce yakındaki iki köyde silahlı çatışmaya girdiği Kürt örgütü Halk Savunma Birlikleri'nden (YPG) destek gördükleri kanısıyla öldürüldüklerinden endişe edildiğini bildirdi.

Resulayn'daki bir hastane çalışanı, örgüte, hastaneye aynı günde 15 cesetle 2 yaralı kadının getirildiğini, kurbanların çoğunun başlarından vurulduğunu söyledi. Öldürülen çocukların, 3 ila 12 yaşlarında olduğu kaydedildi.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca BM Güvenlik Konseyi'ne, Tileliye köyündeki gibi savaş suçlarının bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulabilmesi için Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması, Türkiye'ye de Tileliye köyünde ve Suriye'nin diğer bölgelerinde savaş suçu işleyen veya bu suçların işlenmesi emrini veren, sınırları içinde bulunan kişileri soruşturması çağrısında bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.