'Suriye'nin geleceği' konteyner sınıflarda yetişiyor

'Suriye'nin geleceği' konteyner sınıflarda yetişiyor

Suriye'nin İdlib şehrindeki çadır kentlerde kalan savaş mağduru 900 öğrenci, konteynerlerden oluşan sınıflarda eğitim görüyor. Bölgedeki 18 kamptan öğrencinin geldiği okulda başarılı olanlar, oyuncak, kıyafet ve gıda yardımıyla ödüllendiriliyor.

Suriye'nin İdlib kentindeki çadır kentlerde yaşayan savaş mağduru çocuklar, konteynerden yapılan sınıflarda eğitimini sürdürüyor.

Rejim güçlerinin saldırılarıyla evleri yıkılan yüz binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki çadır kentlerde hayata tutunmaya çalışıyor.

Çadır kentlerde kalan, çoğunluğu 6 ila 14 yaşındaki çocuklar için ise 2 yıl önce eğitim çalışması başlatıldı. İHH İnsani Yardım Vakfının desteğiyle Atme bölgesinde kurulan Marmara Okulu'nda, öğrencilere temel eğitim veriliyor.

On binlerce kişinin yaşadığı Lebbeyh Vetrük Eser Kampı yakınında, konteynerler ve metruk binadan oluşturulan okulda, ilk ve ortaöğrenimde olmak üzere 900 öğrenci eğitim görüyor.

İmkansızlıkların göze çarptığı okulda, 33 öğretmen görev yapıyor. Çocukların okulu sevmesi için bahçede oyun parkı ve basketbol sahası da bulunuyor.

Derslerinde başarılı öğrencilere ise oyuncak, kıyafet, ailelerine de gıda yardımı yapılıyor.
"Dini ve normal dersler işleniyor"

Marmara Okulu Müdürü Halid Ceddüh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırılarla yakılıp yıkılan şehirlerden bölgeye çok fazla göçün yaşandığını söyledi.

Kamplarda yaşayan çocuklara gerekli eğitimi vermeye çalıştıklarını anlatan Ceddüh, "Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Dini ve normal dersler işleniyor. Çocukların ilim sahibi olması için uğraşıyoruz." diye konuştu.

Okulda "sabahçı" ve "öğlenci" olmak üzere iki bölümlü eğitim programı yürütüldüğüne işaret eden Ceddüh, şunları kaydetti:

"Öğleden sonra ilahiyat dersleri veriyoruz. Sabahçı 600, öğlenci 225 ve anaokulunda 75 öğrencimiz var. Bölgedeki 18 kamptan öğrenci geliyor. Öğrenci sayımız bir hayli fazla, imkanlarımız yetersiz. İdlib kırsalından gelenler bile var. Hama'dan yeni gelenler de var. Suriye'nin geleceğinde yer alacak bu çocukların eğitimsiz olması düşünülemez. Bu savaşın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Burada çocuklara temel eğitim ile İslami ilimleri öğretmek zorundayız. Bu nesil ilerleyen yıllarda ülkenin geleceğini şekillendirecek."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.