Suriyelilerin yatırımları artıyor

Suriyelilerin yatırımları artıyor

Doç. Dr. Bulut: "Suriyelilerin kurduğu şirket sayısı, Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firmalar toplamının yüzde 10’una kadar yükseldi" dedi.

Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Bulut, Suriyeli girişimcilerin kurduğu şirket sayısının artmaya devam ettiğini belirterek, bu sayının toplam yabancı sermayeli firma sayısının yüzde 10'una yükseldiğini belirtti.

Doç. Dr. Bulut, yaptığı açıklamada, TOBB verilerine göre, 2011’de 11 milyon lira sermayeyle 81 şirket kuran Suriyelilerin aradan geçen 5,5 yılda toplam 4 bin 963 şirket kurduklarını, 700 milyon lirayı aşan yatırım yaptıklarını bildirdi.

Bu yılın 9 ayında Suriyelilerin kurduğu şirket sayısının bin 371'e ulaştığını, İstanbul, Gaziantep, Mersin, Hatay ve Bursa gibi sanayi ve ticaretin nabzının attığı büyük şehirlerin daha fazla tercih gördüğünü kaydeden Bulut, yatırımların inşaat, emlakçılık, lokantacılık, otomotiv servis hizmetleri, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yoğunlaştığına işaret etti.

Sığınmacı girişimcilerin hedef kitle olarak kendi vatandaşları ve bulundukları şehirdekilere yönelik fırsatları değerlendirerek kendi işlerini kurduklarını ifade eden Doç. Dr. Bulut, şunları kaydetti:

"Suriyelilerin kurduğu şirket sayısı, Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı sermayeli firmalar toplamının yüzde 10’una kadar yükseldi. Bu girişimcilerin büyük bir bölümünün kurdukları şirketler vasıtasıyla oturma izni hakkı elde ettikten sonra ülkemizde kalıcı olacakları açık. Benzer davranış kalıpları, resmi yollardan Avrupa’ya göç eden Ortadoğu ülkelerinin vatandaşlarında da görülüyor. Türkiye’nin artan mülteci nüfusuna odaklı yenilikçi ve girişimci yeni politikalar tasarlaması ve bunları bir an önce uygulaması gerekiyor.

Yabancı uyruklular için mikro girişimcilik gibi yeni düzenlenecek uygulamalarla mevcut ekonomik verilerin sistemin içine dahil edilmesi olanaklı görünüyor. Örneğin, ülkemizde düşük sermayeli girişimler için verilen mikro-kredi veya mikro-finans uygulamaları, Suriyeliler için de tasarlanabilir."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.