Suriyelilerin soğuk ve çamurla savaşı

Suriyelilerin soğuk ve çamurla savaşı

Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının son günlerdeki yoğun bombardımanı nedeniyle sınır bölgelerine kaçan sivilleri bu kez de soğuk ve çadır kentlerdeki çamur vuruyor.

Soğuk kış şartlarında hayatta kalmak için mücadele ederken, diğer yandan Esed rejimine bağlı güçlerin başta Halep olmak üzere çeşitli yerleşim yerlerini varil bombalarıyla vurması üzerine Türkiye hududundaki (Kilis/Öncüpınar karşısındaki) Es-selame Sınır Kapısı yanındaki kampa sığınanların sayısının 12 bine yükseldiği belirtiliyor.

AA ekibi, yağışların artmasıyla yeni yıla çadır kentte zor şartlar altında giren Suriyelilerin yaşam mücadelesine tanıklık etti.

Alt yapısı olmadığı için yağış nedeniyle çadır kentte oluşan çamur ve su birikintileriyle, yalın ayak ya da terliklerinin üzerine geçirdikleri poşetlerle çamurda hareket etmeye çalışan çocuklar dikkati çekerken, yardım kuruluşlarının dağıttığı battaniyelerden alan annenin kuçağında küçük çocuğu ile yalın ayak çadırına ulaşmaya çalıştığı görüntü yürekleri sızlattı.

Annenin yanındaki küçük kızın da soğuk havaya rağmen ayakkabı yerine terlikli olması, içler acısı durumun boyutunu çarpıcı biçimde ortaya koyuyordu.

- Soğukla savaş

Yağmurların artması nedeniyle bir çok çadırın yıkıldığı, ayakta kalan çadırların ekseriyetinin de yağmur sularını içeriye sızdırdığı ifade ediliyor.

Çadır sakinlerinden Ahmet Sadayf, atılan varil bombaları nedeniyle sınıra kaçtıklarını vurgulayarak, "Durumumuz gittikçe kötüye gidiyor, yağmur nedeniyle çamurdan çıkamıyoruz. Çadırlarımız yağmur sularını içeri sızdırıyor. Elektirik yok, soba yok, içecek su bulamıyoruz. Yiyeceklerimiz ise kısıtlı. Burada insanların yardıma ihtiyacı var" diyor.

İç savaştan kaçan sivil halk, çaresizlik içerisinde yardım kuruluşlarının yaptığı kısmi yardımlarla kış şartlarıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Kış mevsimiyle bastıran aşırı soğuklar, temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorlanan binlerce kişiyi ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Geçen ay Es-Selam Kampı'nda bir çocuk donarak hayatını kaybetmişti.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.