Suriyelilerin en büyük destekçisi Türkiye'den ders alın

Suriyelilerin en büyük destekçisi Türkiye'den ders alın

Kapılarını Suriyeli mültecilere açan Türkiye'nin yaptığı yardımlar, dünyanın bu konudaki duyarsızlığına ders niteliği taşıyor.

Esed'in acımasızlığı karşısında Ankara'nın Suriye halkının yanında olduğunu belirten muhalif yetkililer, 700 bin Suriyeli'yi ağırlayan Türkiye'yi Suriyelilerin en büyük destekçilerinden biri olarak görüyor.

Suriye'de yaklaşık üç yıl önce başlayan iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce mülteciye kucak açan Türkiye'nın açık kapı politikası Suriyeli muhalifler ve yardım kuruluşlarından övgüler alıyor. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ABD Özel Temsilcisi Najib Ghadbian, yaklaşık 700 bin Suriyeli'yi ağırlayan Türkiye'yi Suriye halkının en büyük destekçilerinden biri olarak gördüklerini söyledi. Beşşar Esed'in acımasızlığı karşısında Ankara'nın her zaman Suriye halkının yanında yer aldığını belirten Ghadbian, geçen hafta düzenlenen Cenevre-2 Konferansı'nda da Türkiye'nin desteklerini yakından hissettiklerini söyledi. Ghadbian, 'Türkiye, Cenevre'deki görüşmeler sırasında da bize desteğini en iyi şekilde gösterdi. Türkiye, çekirdek dostlarımızın parçası olarak oradaydı' diye konuştu.

VERİLEN DESTEĞİN DEVAMI GELMELİ

Türkiye'ye sığınan mültecilerin en iyi şekilde misafir edildiklerini ifade eden Ghadbian, Suriyelileri kucaklayan Türk halkına minnet borçlu olduklarını kaydetti. Ghadbian ayrıca, Cenevre-2 Konferansı'nda somut bir ilerleme sağlanamasa da konferansın Suriye'deki insani felakete dikkat çekmede yeni bir ivme, yeni bir baskı unsuru oluşturabileceğini belirtti. Şiddet, açlık, yoksullukla boğuşan Suriyelilere insani yardım götürmek için 2011'de kurulan ABD merkezli Suriye Yardım ve Kalkınma Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Jomana Qaddour da Türkiye'nin sığınmacılara yardımının herkes tarafından takdirle karşılandığını dile getirdi. Qaddour, 'Türkiye, Suriyeli mülteciler için birçok şey yaptı. Ankara, mülteciler için devreye giren ilk hükümetlerdendi. Onların bu zamana kadar şartsız olarak hayata geçirdikleri desteklerinin devamına ihtiyaç var' dedi.

Ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'ne yerleştirilen Suriyeli çocuklar, ülkelerinin çok yakında özgürlüğüne kavuşacağını belirtiyor.

BM'den yeni yardım planı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bürosu Direktörü Amin Awad, Türkiye'de mülteci kamplarında ve şehir merkezlerinde bulunan Suriyelilerin sayısının 700 bini bulduğunu belirtti. Sayıları her geçen gün artan mültecilerin Türkiye'ye hem ekonomik hem sosyal bazı yükler getirdiğini aktaran Awad, BMMYK'nın Türkiye'nin de aralarında bulunduğu mültecileri barındıran komşu ülkelerle ikili görüşmeler yaptığını, 2014'te Suriyeli mültecilere doğrudan nakit yardımları sağlanmasına yönelik yeni planlar üzerinde çalışıldığını belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.