Suriyelilere kucak açan kapı: Cilvegözü

Suriyelilere kucak açan kapı: Cilvegözü

İç savaşın 4.yılında Şam, Halep, Hama, Humus, Lazkiye ve İdlib kentlerinden kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye gelişi sürüyor.

İç savaş nedeniyle Şam, Halep, Hama, Humus, Lazkiye ve İdlib kentlerinden kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye gelişi sürüyor.

İç savaşın 4. yılına girdiği Suriye'den kaçarak Babel Hava Sınır Kapısı'na gelen çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyeliler, buradan Cilvegözü Sınır Kapısı'na ulaşıyor. Pasaportları ve gerekli kontrolleri yapılarak geçişi sağlanan Suriyeliler, akrabalarının yanına veya kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlere yerleşiyor.

Sınır kapısından 2012'de 391 bin, geçen yıl ise 345 bin Suriyeli, Türkiye'ye giriş yaptı. Bu yılın ilk iki ayında da Suriye'den kaçışın adresi Cilvegözü oldu. Çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle sınıra yakın bölgelerdeki Suriyelilerin Türkiye'ye gelişi arttı. Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yılın ilk iki ayında 60 bini aşkın Suriyeli Türkiye'ye giriş yaptı.

Türkiye sınırına yakın Suriye'nin köy ve kasabalarında yaralanan ve akrabaları tarafından tedavileri için Reyhanlı'ya getirilen Suriyeli sayısı da bin 900 oldu.

Şiddetini artıran iç savaşta yaralananlar, ülkelerinde ilaç ve sağlık merkezi bulunmadığı için akrabalarının yardımıyla Türkiye'ye getiriliyor. Yaralılar, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bekletilen ambulanslarla Hatay'daki hastanelere sevk ediliyor. Tedavileri biten Suriyelilerden bazıları ülkelerine dönerken kimisi Türkiye'deki akrabalarının yanında kalıyor.

Bu yılın ilk iki ayında ise Reyhanlı'ya 600'den fazla yaralı getirildi. Esed rejimine bağlı güçlerin Türkiye sınırına yakın köy ve kasabalara düzenlediği hava saldırıları ve çatışmalar sonucu yaralananlar Türkiye'ye getirilmeye devam ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.