Suriyelilere ilk müdahale Yeryüzü Doktorları'ndan

Suriyelilere ilk müdahale Yeryüzü Doktorları'ndan

IŞİD militanlarının PYD kontrolündeki Kobani’ye saldırıları başladığından bu yana sayıları 130 bini aşan Suriyeli, Türkiye’ye akın ediyor.

Geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana, Kobani’deki IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere sınırda acil sağlık müdahalesinde bulunan ve ilaç dağıtan Yeryüzü Doktorları, dün itibariyle mobil sağlık hizmetlerine başladı. 
 
Yaklaşık 60 köy ve kasabadaki saldırılardan kaçan Suriyeli Kürtler, Şanlıurfa merkez ve ilçesi Suruç’a giriş yapmaya devam ederken yüzlercesi de sınırda beklemeye devam ediyor.
 
Sınırdan geçişlere izin veren Türkiye hükümeti, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı) ve Kızılay önderliğinde insani yardım faaliyetlerini yürütüyor. AFAD ve Kızılay yetkililerinin işbirliği halinde çalıştığı sivil toplum örgütlerinin başında Yeryüzü Doktorları Derneği(YYD) geliyor.
Cuma gününden bu yana bölgede bulunan YYD ekibi Kobani’den kaçan sığınmacılara acil sağlık müdahalesinde bulunuyor, ilaç dağıtıyor. Bunun yanında mobil sağlık hizmetlerine başlayan Yeryüzü Doktorları, sınırdaki insani yardım faaliyetlerini genişletmek amacıyla da gönüllülerine çağrıda bulundu.  
 
Yeryüzü Doktorları adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Murat Akbıyık, Kobani Şanlıurfa sınırında resmi kapı bulunmayan üç geçiş noktasında incelemeler yaptıklarını ve her gün bölgeden rapor aldıklarını ifade ediyor.
 
1 aile hekimi, 1 çocuk doktoru ve 3 eczacıdan oluşan Yeryüzü Doktorları gönüllüleri, özellikle çocuklara tıbbi müdahalede buluyor. Soğuk hava ve yolculuk şartlarından ötürü zayıf düşmüş çocukların ilk tedavilerini gerçekleştiren YYD ekibi, zor durumdaki sığınmacılara ilaç yardımının yanı sıra mama ve çocuk bezi de ulaştırıyor.
 
Çatışmaların seyrine göre süreci gözlemlediklerini belirten Akbıyık, “Sınırda bekleyenlerin sayısı, geçiş yapanlara oranla çok daha az. Bekleyenler yalnızca sınırda eşyalarını geçirmek isteyenler. Hayvanları ya da arabaları var. Sınırda binlerce araba, küçük büyükbaş hayvan birikmiş durumda. Türkiye hükümeti bu tür bir geçişe müsaade etmiyor. Onlar da tek mal varlığımız bunlar deyip sınırda bekliyor. Açık arazide geceliyorlar. Geri kalan çoğunluk Urfa merkez ve Suruç’a taşınıyor. Akrabalarına gidenler var. Hatta Suruç Belediye’si anons geçti, ‘boş dükkânların kilitlerini kırıp içeriye girebilirsiniz’  diye. Şuanda STK’lar da yoğun bir şekilde çalışıyor. Biz de gönüllü çağrısında bulunduk. Gönüllülerimizi değişimli olarak bölgeye göndereceğiz” şeklinde konuştu. 
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.