Suriyelilere anne ve çocuk sağlığı eğitimi

Suriyelilere anne ve çocuk sağlığı eğitimi

-Adıyaman'daki çadır kentte barınan Suriyelilere arapça hazırlanan broşürlerle desteklenen "anne ve çocuk sağılığı" eğitimi veriliyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kendileri için hazırlanan kamplara yerleştirilen Suriyelilerin her türlü ihtiyacı karşılanıyor.

Barındıkları kamplarda başta eğitim olmak üzere mesleki ve sosyal etkinliklere katılan Suriyelilere ilk kez "anne ve çocuk sağlığı" eğitimi verilmeye başlandı.

Çalışma kapsamında misafirlere kadın hastalıkları, aile planlaması, çocuk sağlığı ve bakımı konuları anlatılıyor. Arapça hazırlanan broşürle desteklenen eğitimlere Suriyeliler ilgi gösteriyor.

Anne ve çocuk sağlığı uzmanı Işıl Sucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte yaşayan Suriyelilerin ihtiyaç duyduğu eğitimi alanlarını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Görüşmelerde ve hazırladıkları raporlarda aile planlamasının ön plana çıktığını anımsatan Sucu, "anne ve çocuk sağlığı" eğitimi konularındaki çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

Kurs ve ailelerin yaşadığı çadırlara giderek eğitim verdiklerini belirten Sucu, "Suriyeli kadınlara ulaşarak bire bir bilgilendirme yapıyoruz. Bunun yanında toplu eğitimlerimiz oluyor. Özellikle aile planlaması, korunma yöntemleri, çocuk sağlığı ve bakımı konularını teker teker anlatarak misafirleri bu konuda bilinçlendiriyoruz" dedi.

Anne olan Suriyelilerin eğitimlerine daha çok önem verdiklerini ifade eden Sucu, bu çerçevede anne sütü, aşı, bebek bakımı, aile planlaması gibi konularına eğildiklerini ayrıca hijyen ve sağlık alanında çalışma yaparak çevre temizliğinin öneminde dikkat çektiklerini söyledi.

Eğitimle kanser vakalarına erken tanı konuldu

Suriyelilerin eğitime ilgi gösterdiğini hatırlatan Sucu, hastanelere gitmeye çekinen hastaları da ikna ettiklerini ifade etti.
Ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalan Suriyelilerla karşılaştıklarına dikkat çeken Sucu, şöyle konuştu:

"Ziyaretlerimizde birçok meme kanseri vakasına rastlandı. Belirtileri çok yüksekti. Çoğu hastaneye gitmeye çekiniyordu. Onlarla konuşup hastaneye götürdük ve erken teşhis sayesinde kanserin önlenmesini sağladık. Yine rahim ağzı hastalıklarına ve kadın hastalıklarının birçoğuna rastladık. Onları hastanelere yönlendirerek sağlıklarına kavuşmasına vesile olduk. Her şeyden önce sadece bu bile bizim için büyük bir başarı. Onları sosyal yaşama alıştırarak yüzlerini güldürüyoruz."

Gençlere ve kadınlara ileriye dönük aile eğitimi verdiklerini aktaran Sucu, psikolojik destek sayesinde sosyal hayata uyumlarını sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Suriyeli İmen El Umur ise eğitimin kendileri için çok faydalı olduğunu belirterek, özellikle aile planlaması ve korunma yöntemlerini öğrendikleri ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.