'Suriyeliler, Türk ekonomisine entegre edilmeli'

'Suriyeliler, Türk ekonomisine entegre edilmeli'

Ekonomi üzerindeki etkileri iyice belirginleşen Suriyeli göçmenlerin geleceğine dair süren belirsizlikler, Türkiye'nin de kalıcı çözümler konusunda hızlanması gerektiğine işaret ediyor.

3 milyondan fazla Suriyeli göçmene ev sahipliği yapan İstanbul, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in ilk defa düzenlediği İnsani Zirve’nin de yapıldığı yer oldu. İnsani yardımların milli gelire oranı göz önünde bulundurulduğunda “en cömert donör” ülke olan Türkiye’de toplanan 50 dünya liderinin en önemli gündem maddesi Suriye iç savaşı nedeniyle ortaya çıkan insani krizdi.

BloombergHT'nin haberine göre, bu krizin bir de ekonomik boyutu var ve Türkiye’de barınan Suriyeli göçmenlerin sayısı her geçen gün arttıkça ekonomideki etkileri çok daha fazla belirginleşiyor. Özellikle yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde gelen 2015 büyüme verisinde önemli rol edinen iç tüketimi körükleyen etmenlerden birinin Suriyeli mülteciler olduğu düşünülüyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Washington D.C.’de bulunan ABD Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada Suriyeli mültecilerin “geçici olmayabileceğini ve entegre edilmeleri gerektiğini” vurgulamıştı. Suriyelilerin “sadece misafir olmayabileceği” göz önünde bulundurulduğunda hem ekonomik verilere etkileri hem de ekonomik hayata entegre edilmeleri konusunda daha çok akademik çalışma yapılmasının gerekliliği ortaya çıkıyor.

İÇ TALEP DOPİNGİ

Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Erhan Aslanoğlu da bu konuda daha fazla akademik çalışma yapılması gerektiğini ancak bazı sinyallerin alındığını söylüyor. Aslanoğlu’na göre Türkiye ekonomisinin 2015 büyümesinde ortaya çıkan iç talep artışı önceki yıllara göre reel ithalatın çok da artmadığı bir veriye işaret ediyor.

“İthal girdi kullanmadan büyüme, tüketim ve üretim sağlamışız. Bunun için içeride katma değeri yüksek olan, ithalat girdisi az olan sektörlerin öne çıkması lazım. Bunları kim tüketiyor diye baktığımızda biz Türk halkı tüketiyoruz; tabii bir de mültecilerin tekstildeki, gıdadaki, barınmadaki ve ulaşımdaki hareketliliği bir neden olabilir diye düşünüyoruz” diyen Aslanoğlu istihdam ve enflasyonda da Suriyeli mültecilerin etkisi olduğunu aktarıyor.

 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.