Suriyeliler Sırbistan'a akın ediyor

Suriyeliler Sırbistan'a akın ediyor

Çoğunluğunu Suriye’deki çatışmalardan kaçanların oluşturduğu binlerce sığınmacı, Avrupa ülkelerine gitmek için 'koridor' olarak kullandıkları Sırbistan'a akın ediyor.

  Sırbistan — Makedonya sınırındaki Miratovçi köyüne, 5 binin üzerinde mülteci yerleştirildi. Preşevo kentine bağlı, 3 bin nüfuslu bu küçük köyün, ilerleyen günlerde yeni bir Suriyeli mülteci akınına daha uğraması bekleniyor. Bu nedenle Sırbistan hükümeti, sınır bölgesine mülteciler için yeni bir kamp daha kurmayı planlıyor. Mülteciler, bu kamplardan Preşevo’daki kabul merkezine gönderilecek.

‘SIĞINMACILAR TEK BİR SORUN BİLE ÇIKARMADI’

Sınır bölgesini ziyaret eden Sırbistan Savunma Bakanı Bratislav Gasic, göçmen kartı alımı sırasında gecikme ve yoğun kuyrukların yaşanmaması için Sırp polisinin üç vardiya halinde çalıştığını açıkladı. Sürecin sorunsuz ve disipline biçimde ilerlediğini vurgulayan Gasic, şunları söyledi:

“Bu insanlar, Sırpların kendilerine insanca muamele ettiğinin farkında. Görüyorsunuz, sığınmacıların sayısının çok fazla olmasına karşın, burada tek bir olay bile çıkmadı. Çok disiplinliler, kendilerine söylenenleri yerine getiriyorlar. Burada doğumlar bile gerçekleştirdik. Yetkililer, duruma anında müdahale etti.”

Miratovçi’de, Tıp Merkezi Kurumu ve Kızıl Haç’ın yanı sıra Sırp polisi, jandarma ve ordu birimleri de sığınmacılarla ilgileniyor. Hepsinin görevi ise aynı; insanlara gıda ve sağlık yardımı temin etmek.

Bölgeye ek sağlık ekipleri ve düzenli enerji kaynağı aktarılacağını da belirten Gasic, yeni bir mülteci kabul merkezi inşası üzerinde çalıştıklarını da kaydetti: “Yer belirlendi. Kış yaklaştığı için hızlı olmak gerek.”

Gasic’in açıklamalarına göre, Belgrad yönetimi mültecilerin gıda, su, temizlik malzemesi gibi temel ihtiyaçlarına günde 15 bin euro harcama yapıyor. Isıtma, konaklama gibi diğer masraflar da eklenince bu meblağ artıyor.

‘HALK VE SIĞINMACILAR ARASINDA HİÇBİR SORUN ÇIKMADI’

​Sırbistan — Makedonya sınırına, her gün binlerce kişi geliyor. Sırbistan İçişleri Bakanı Neboysa Stefanoviç, TANJUG haber ajansına yaptığı açıklamada, hükümetin sığınmacı akınının ülkenin güvenliğini olumsuz etkilememesi için çok dikkatli davrandığını vurguladı:

“Çok dikkatli hareket ediyoruz. Sığınmacıların Sırp vatandaşlarının güvenliği için tehdit oluşturmaması amacıyla, İçişleri Bakanlığı’ndan büyük bir ekip, durumu kontrol ediyor. Yerel halk ve göçmenler arasında şu ana kadar hiçbir olay ya da çatışma yaşanmadı. Gelen insanlar sakin, Sırbistan’da bulundukları süre içerisinde hiçbir problem çıkarmıyorlar. Tabii ki bu, ortaklarımızla durumu izlemeye devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor ama durum şu an için tatmin edici.”   

‘KALIP SURİYELİLERİ Mİ ÖLDÜRSEYDİM?’

Avrupa’ya ulaşma hayaliyle Suriye’den kaçarak Sırbistan’a gelen mültecilerden biri olan Muhammed, ülkesinde yıllardır devam eden umutsuz iç savaşın, iltica etmesinin başlıca nedeni olduğunu söylüyor:

“Başlangıçta hepimiz savaşın kısa sürede biteceğinden emindik. Ama öyle olmadı. Suriye’de durum her geçen gün ağırlaşıyor. Kim, kiminle ne için savaşıyor hiç anlamıyoruz. Ailemi ve kendimi korumak için Suriye’de de kalabilirdim. Ama bunun için silahım olmalı, fakat kimi öldüreceğim? Bir başka Suriyeliyi mi? Bu nedenle en iyi yol gitmek ve bir şekilde uzaktan aileme yardım etmekti. Evet, Suriye’de durum korkunç, hatta neredeyse umutsuz.”

Muhammed, arkadaşlarıyla birlikte Suriye’den ayrılmış, kız kardeşi ve annesi ile babası ise hâlâ Suriye’de. Şu an tek isteği ise Hollanda’ya gidebilmek.

Sputnik Türkiye
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.