Suriyeliler Kapıkule’den gözü yaşlı döndü

Suriyeliler Kapıkule’den gözü yaşlı döndü

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeli komşu ülkelere sığınıyor.

Suriyelilerin en fazla sığındığı ülkelerden biri de Türkiye. Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’ten kaçan, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 15 kişilik grup önce Kuzey Irak’a sığındı. Bir süre sonra buradan da kaçmak zorunda kalan grup iki yıl önce Türkiye’ye giriş yaptı. Ancak burada da umduğunu bulamayan Suriyeliler daha iyi bir yaşam hayaliyle umut yolculuğuna çıktı. Kilometrelerce yol kat ettikten sonra yorgun ve bitkin bir şekilde Kapıkule Sınır Kapısı’na ulaşan Suriyeli grup, pasaportsuz, vizesiz ve kimliksiz bir şekilde Bulgaristan’a geçmek istedi.

Üzerinde herhangi bir belge bulunmayan Suriyeliler sınırın Türkiye tarafında gümrük görevlilerin engeline takıldı. Görevlilerin geçişine izin vermediği Suriyeliler sınır kapısının önünde beklemeye başladı. Bunun üzerine bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Jandarma ve gümrük görevlileri, bu şekilde bir geçişe izin verilmeyeceğini gruba anlatmaya çalıştı. 

Grup üyeleri Bulgaristan’a geçmek için güvenlik görevlilerini ikna etmeye çalıştı. Bunda başarılı olamayan Suriyeliler gözyaşlarını tutamadı. Çaresiz bir şekilde geri dönmek zorunda kalan Suriyeliler askeri araçlara alınarak Edirne’deki Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü.

Yaşadıkları sorunları Kürtçe anlatmaya çalışan Enver isimli Suriyeli, iç savaştan dolayı Suriye’nin Halep kentinden kaçarak önce Afrin bölgesine ardından da Irak’a sığındıklarını söyledi. Ancak buradaki karışıklıklardan dolayı Türkiye’ye sığındıklarını belirten Suriyeli, burada da şu ana kadar kendilerine herhangi bir kimlik verilmediğini ifade etti. 6 tane çocukla ne yapacağını soran Suriyeli, bayram öncesinde Bulgaristan’a geçmek için şanslarını denediklerini anlattı.

Suriyeli bir kız ise ölümden kaçtıklarını ve burada her seferinde kendilerinden pasaport ve vize istendiğini ancak olmadığını belirtti.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.