Suriyeliler Cuma namazı için otobanda cemaat oldu

Suriyeliler Cuma namazı için otobanda cemaat oldu

Avrupa'ya gitmek için Edirne’ye giden Suriyeliler Cuma namazı için otobanda cemaat oldu.

Gelen imam Suriyelilere ‘İslam’da kardeşlik, birlik ve beraberlik’ konulu hem Türkçe hem de Arapça hutbe verdi. Vali Şahin de namazı sığınmacılarla kıldı.

Avrupa'ya gitme umuduyla Edirne'ye gelen Suriyelilerin bekleyişi sürüyor. Yardım ekipleri tarafından tüm ihtiyaçları karşılanan sığınmacılar otoban kenarındaki arazide kalıyor. Cuma namazı için bir araya toplanan Suriyeliler TEM otoyolunda cemaat oldu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de, cuma namazını kılmak için sığınmacılarla TEM otoyoluna gitti. Cuma namazı öncesi sığınmacılar kaldıkları alanın engebeli olması nedeniyle TEM otoyolunda toplanırken, polis ve jandarma ekipleri de Edirne'ye geliş yönünde otoyolun iki şeridini trafiğe kapadı. Kadı Bedrettin Camisi imamı Hasan Cerrah'ın, otoyolu üzerinde toplanan sığınmacılara verdiği ''İslam'da birlik, beraberlik ve kardeşlik'' konulu vaazın ardından, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi Suriye uyruklu Urabi Urabi de Arapça vaazda bulundu. Okunan ezanın ardından Vali Şahin'le sığınmacılar, cuma namazını kıldı. Namaz sonrası Vali Şahin, sığınmacılarla sohbet etti.

EDİRNE'YE YÜRÜDÜLER

Cuma namazından sonra sınırı geçmelerine izin verilmeyen sığınmacılardan yaklaşık 700 kişi, Edirne'ye doğru yürümeye başladı. Grubun önü, gişelere 50 metre kala jandarma ekiplerince kesildi. Yürüyüşlerine izin verilmeyen sığınmacılar otobanda oturarak protesto eylemi yaptı. TEM otoyolu, sığınmacıların protestosu nedeniyle trafiğe kapandı.

OTOGARDA DA BEKLİYORLAR

Öte yandan İstanbul otogarında Edirne'ye gitmek için bekleyen grubun da bekleyişi sürüyor. Alandan ayrılan kimi sığınmacılar tekrar alana alınmazken, diğer şehirlerdeki bir grup sığınmacı daha otogara geldi. Cumhuriyet Camisi avlusundaki alana alınmayan sığınmacılar, cuma namazını cami önünde kıldı.
 3021edirne.jpg
Suriyelilerin cuma namazı kılabilmeleri için TEM otoyolunun geliş yönünde iki şeridi trafiğe kapatıldı

Suriyelilere 7,6milyar $ harcandı

SAvrupa ülkeleri alacakları az sayıdaki Suriyeli için pazarlık yapmaya devam ederken Türkiye'nin sığınmacılar için yaptığı yardım miktarı her geçen gün büyüyor. Yapılan yardım miktarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yardımlarını başkasının parasını hesap ederek yapmadığını belirterek, “Uluslararası camianın 7 milyar 158 milyon dolarlık büyük faturaya tabi destek olması onların vazifesidir. Türkiye'ye karşı bir hibede bulunacaklar, lütufkar davranacaklar gibi bir tabloyu asla kabul etmeyiz” dedi. Kurtulmuş, Türkiye'nin çadır ve konteyner kentlerde 258 bin 977 kişiyi barındırdığını, 2 milyona yakın Suriyeli sığınmacının da İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere şehirlerde barındığını anlattı.

Şehir merkezine yürüdüler
 
Şehir merkezine yürümek için harekete geçen Suriyeliler gişelere 50 metre kala jandarma barikatıyla engellendi. Daha sonra jandarma barikatı kaldırılarak yürüyüşlerine izin verilen grup, yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından polis ve jandarma barikatı ile yeniden durduruldu.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.