Suriyeli yetim çocuklara rehabilitasyon desteği

Suriyeli yetim çocuklara rehabilitasyon desteği

Uluslararası Doktorlar Derneği, Suriye’nin Azez kasabasındaki yetimhanede barınan çocuklara, savaşın oluşturduğu travma etkisini azaltıcı rehabilitasyon desteği verdi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından Azez’e bağlı Şemmarin köyünde kurulan yetimhanede, ülkelerindeki iç savaşta ailelerini kaybeden 230 yetim çocuk barınıyor. Yetim çocukların ihtiyaçları da İHH ve uluslararası yardım kuruluşlarınca karşılanıyor.

Uluslararası Doktorlar Derneği, Suriye’nin Azez kasabasındaki yetimhanede barınan çocuklara, savaşın oluşturduğu travma etkisini azaltıcı rehabilitasyon desteği verdi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından Azez’e bağlı Şemmarin köyünde kurulan yetimhanede, ülkelerindeki iç savaşta ailelerini kaybeden 230 yetim çocuk barınıyor. Yetim çocukların ihtiyaçları da İHH ve uluslararası yardım kuruluşlarınca karşılanıyor. Uluslararası Doktorlar Derneği de Suriye içerisindeki çocuklara yönelik atölye çalışmasını ilk kez hayata geçirdi. Dernek, yetim çocuklara, Suriye’deki iç savaşın yarattığı travma etkisini azaltıcı rehabilitasyon desteği verdi. Çalışma kapsamında yetimhanedeki travma merkezinde toplanan çocuklara ilk olarak “resim” ve “uğraş” terapisi uygulandı. Çocukların bazısı ise merkez çevresine çiçek dikti. Merkezin dış cephesini de boyayan yetim çocuklara, el becerilerini geliştirme imkânı sunuldu. Keyifli anlar yaşayan çocukların mutlu olduğu gözlendi.

“Çocuklar kendi evlerinde gibi hissetmeliler”

Dernek başkanı Mevlit Yurtseven, yetim çocuklara rehabilitasyon desteği vermek üzere Suriye’ye geldiklerini söyledi. Yetim çocukların sadece ailelerini kaybetmediğini aynı zamanda yurtlarından ayrı kaldığını ifade eden Yurtseven, ‘’Buradaki çocuklar yakınlarının, komşularının ve akrabalarının kayıplarını görmüş, evlerini ve sahip oldukları birçok şeyi kaybetmiş. Babalarının kayıplarını da son derece dramatik yaşamışlar. Bu nedenle çocuklara daha çok destek vermemiz gerektiğini düşünerek ilk defa böyle bir çalışma başlattık’’ dedi.

Yurtseven, çalışmaya 3 psikologla gönüllü 3 ekibin katıldığını ifade ederek, “Burada sanat terapisi ve bahçe çalışması şeklinde iki yöntem uyguladık. Bu çalışmaları çocuklarımızla dönüşümlü yaptık. İmkânlarımız kısıtlı olduğu için sadece sınırlı sayıdaki yetim çocuğa ulaşabildik ama, çalışmalarımız sürekli hale geldiğinde her hafta 60 veya daha fazla çocuğa ulaşacağız. Bu çocuklarla olmak, onlarla bir şeyleri paylaşabilmek, yaşadıklarını bir nebze olsun unutturabilmek ve onlara yeniden yaşam sevinci kazandırmak için buradayız” dedi.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.