Suriyeli sığınmacıların soğukla mücadelesi

Suriyeli sığınmacıların soğukla mücadelesi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde bulunan Arbat Kampı'nda kalan Suriyeli sığınmacılar, etkili olan aşırı soğuklar, fırtına ve kar yağışı nedeniyle zor günler geçiriyor.

Edinilen bilgiye göre fırtına 70 çadırın çatısını uçurdu, su sankları ve prefabrik tuvaletlerinin bir kısmını devirdi. Yangın riski nedeniyle kampa 2 gündür elektrik verilemiyor. Çadır sakinleri, gaz sobalarıyla ısınmaya çalışıyor. Dün öğleden sonra başlayan kar yağışı ise kamptaki hayatı daha da zorlaştırdı.

500 ailenin kaldığı kampa gelerek incelemelerde bulunan Arbat nahiyesi Müdürü Şiyar Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fırtınada birçok çadırın zarar gördüğünü belirterek, "70 çadırın çatısı uçtu. Açıkta kalan aileleri, çadır okula yerleştirdik" dedi.

Daha önce yaşanan çadır yangınlarının önüne geçmek için kampın elektriğini kestiklerini ifade eden Mustafa, fırtınanın hafiflemesi durumunda yeniden elektrik vereceklerini kaydetti.

Mustafa, sığınmacıların ısınma ihtiyacını gidermek için daha önce dağıtılan gaz sobalarını kullandıklarını, isteyenlere battaniye takviyesi yaptıklarını ifade ederek, "Ayrıca Cuma gününe kadar üç öğün sıcak yemek temin ettik" diye konuştu.

Soğuk ve fırtına nedeniyle hastalıklarda artış beklediklerini ifade eden Mustafa, kamptaki acil yardım ekibinin 24 saat hazır vaziyette beklediğini bildirdi. Mustafa, görevli sayısını artırdıklarını, olumsuz bir durumda anında müdahale edebileceklerini sözlerine ekledi.

"Arbat Kampı ihtiyacı karşılamıyor"

Süleymaniye'deki sığınmacılardan sorumlusu Halit Abdullah da Arbat Kampı'nın artık ihtiyacı karşılamadığını savundu. Birleşmiş Milletler ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetinin bölgede kurduğu yeni kampın, 6 aydır faaliyete geçirilmediğini ileri süren Abdullah, "Mevcut kamp, geçici olarak açılmıştı. Sığınmacılar yeni kampa geçecekti. Ancak hala bitirilemedi. Bu ayın sonuna kadar hazır olacağı bildirildi. Dört gözle bekliyoruz" dedi.

Suriye'deki akrabalarından iç açıcı haberler alamadıklarını aktaran Abdullah, özellikle Yermük Kampı'nda büyük bir insani dramın yaşandığını dile getirdi. Abdullah, Humus'ta da açlıktan ölümlerin başladığını belirterek, "Humus'un yakınlarındaki Hole mıntıkası rejim güçleri tarafından ablukaya alındı. Giriş ve çıkış yapılamıyor. Son 15 günde 30 çocuk açlıktan öldü. Aldığımız bu haberlerle kahroluyoruz" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.