Suriyeli mültecilere 25 milyar dolar harcadık

Suriyeli mültecilere 25 milyar dolar harcadık

Türkiye, iç savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan 2.76 milyon Suriyeli için bugüne kadar 25 milyar dolar harcadı

Türkiye, ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler için bugüne kadar 25 milyar dolar harcama yaptı. Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden faydalanması için önemli adımlar atılırken, 938 bin 777 kişi hastanede yattı, 77 bin 292 kişi ameliyat oldu, 177 bin 568 kadın ise doğum yaptı.

Polis Akademisi'nin düzenlediği “1. Uluslararası Göç ve Güvenlik Konferansı”nda, dünyanın farklı yerlerinde kentlere yerleşen uluslararası göçmenlerin eğitim, sağlık, ekonomi, kentsel güvenlik, barınma ve kent planlamasına ilişkin sorunlar masaya yatırıldı. Akademisyen ve uygulayıcıların katıldığı konferansta, Türkiye'de yaşayan mültecilere ilişkin de önemli bilgiler verildi.

DÖRTTE BİRİ TÜRKİYE'DE

Dünya genelinde 10.9 milyon Suriyeli mültecinin olduğu belirtilirken, bunun 2 milyon 764 bin 500'ünün Türkiye'de bulunduğuna dikkat çekildi. Bunlardan 255 bin 922'inin ise 10 ilde bulunan 24 geçici barınma merkezlerinde yaşadığı belirtildi. Barınma merkezlerinin dışında kalan Suriyeli sayısı da 2 milyon 508 578'e ulaştı. Suriyelilerin en çok yaşadığı illerin başında ise İstanbul, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa geliyor. 4 ildeki Suriyeli sayısı 300 bini geçti. Bu illeri de Adana, Mersun ve Bursa takip etti. Geçici barınma merkezlerindeki Suriyeli sayısının en çok olduğu il ise Şanlıurfa.

Ayrıca, ypılan çalışmalarla Suriyeli mültecilerin de sağlık hizmetlerinden faydalanmasının önü açıldı. Bugüne kadar 938 bin 77 Suriyeli hastanelerde de yatarak tedavi gördü. 777 bin 292 Suriyeli ise ameliyat oldu, 177 bin 568 bin Suriyeli kadın ise doğum yaptı. Ayrıca şu anda Suriyeli 93 doktor ve 174 sağlık personelinin de kamu hastanelerinde görev yaptığı kaydedildi. Türkiye'de bulunan Suriyelilere yönelik kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve halk tarafından yapılan yardımların miktarının yaklaşık 25 milyar dolar olduğu belirtildi.

Öte yandan, Suriye sıfır noktasında bulunan mültecilere ise 28 bin 966 araçla 1.65 milyar TL'lik yardım malzemezi götürüldüğü de ifade edildi. Buna karşın Türkiye'deki sığınmacılar için gelen uluslararası yardımların 512 milyon dolarda kaldığına dikkat çekildi.

509 BİN ÇOCUĞA EĞİTİM VERİLDİ

Polis Akademisi'nin düzenlediği “1. Uluslararası Göç ve Güvenlik Konferansı”nda Suriyeli çocuklar hakkında da önemli bilgiler paylaşıldı. Buna göre, Suriyeli mültecilerin yaklaşık 1 milyonu zorunlu eğitim çağındaki çocuklardan oluşuyor. Bunlardan 509 bininin Türkiye'deki eğitim sistemine dahil edildiği ifade ediliyor. Çocuklardan 183 bini devlet okullarında, 247 bini geçici eğitim merkezlerinde, 79 bini ise geçici barınma merkezlerinde eğitim alıyor. Okullarda ayrıca 12 bin civarında Suriyeli öğretmen de görev yapıyor. Ayrıca, 222 bin 869 yetişkin Suriyeliye de mesleki eğitim verildiği belirtiliyor.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.