Suriyeli Mülteciler İkinci El Eşya Piyasasına Hareketlilik Getirdi

Suriyeli Mülteciler İkinci El Eşya Piyasasına Hareketlilik Getirdi

Samsun’da bulunan mülteci ve Suriyeli ailelerin toplu yaşam yerlerinden çıkarak kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürmeleri ikinci el eşya piyasasını hareketlendirdi.

Samsun’da bulunan mülteci ve Suriyeli ailelerin toplu yaşam yerlerinden çıkarak kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürmeleri ikinci el eşya piyasasını hareketlendirdi. İlk geldiklerinde toplu olarak kalan Suriyeli ailelerin buldukları işlerde çalışmaya başlaması ile kendi düzenini kurmaya başladı. Yaşanan bu gelişme en çok ikinci el eşya satanları sevindirdi. Yerli vatandaştan çok mülteci ve Suriyeli vatandaşların kendilerinden alışveriş yaptıklarını söyleyen Kocabıçak İkinciel Eşya Mağazası sorumlusu Osman Arar, "Yaz aylarında üniversite öğrencilerinin gitmesiyle birlikte işlerimizde bir miktar azalma oluyor. Ama bu sene özellikle Suriyelilerin çoğalmasıyla işlerimizde artış oldu. Onlar sayesinde ikinci el sektöründe bir hareketlilik oldu. Bizden alışveriş yapan Suriyeli ve mültecilere firma olarak elimizden gelen kolaylığı gösteriyoruz. Allah kimseyi onların durumuna düşürmesi." dedi. Arar, mültecilerin havaların sıcak gitmesinden dolayı ilk önce buzdolabı aldıklarına dikkat çekti.
 
İkinci el eşya satımı işi ile uğraşan Mustafa Can ise genellikle öğrencilerin ilgi gösterdiği ikinci el eşya borsasını şu sıralar mültecilerin hareketlendirdiğini söyledi. Mültecilere ikinci el yetiştirmekte zorlandıklarını belirten Can, "Çok ucuza mal verdiğimiz için kar edemiyoruz. Öğrencilerin şu anda olmaması bizim işlerde durgunluk yarattı. Suriyelilerin gelmesi bizim piyasaya bir hareketlilik kazandırdı. Ancak paraları olmadığı için çok pazarlık yapıyorlar biz de cüz'i karla mal veriyoruz. Ancak verdiğimiz eşyanın gerek parasını almak için gerek ise kurulumu için iki üç kez ayaklarına gitmek zorunda kalıyoruz. Özellikle Suriye’den gelenler çok fakir. Tuttukları ucuz evlerde temin ettikleri eşyalarla iki üç aile aynı arada kalıyorlar." şeklinde konuştu. Mustafa Can, mülteciler içinde Iraklıların Suriyelilere göre biraz daha ekonomik durumlarının iyi olduğuna dikkat çekerek "Bu insanlar fakiriz diyor ama çamaşır makinası dahil olmak üzere her türlü eşyayı almak istiyor. Elimizde yeterli ikinci el eşya yok. Eşya gelmiyor. Bunun için ucuz yeni eşyayı da satmak zorunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.