Suriyeli muhalifler Humus'tan çekildi

Suriyeli muhalifler Humus'tan çekildi

Suriyeli muhaliflerin Esed'e karşı başlattığı direnişin simgesi haline gelen Humus, üç yıl sonra tekrar ordunun eline geçti.

Suriye ordusu, muhaliflerin tahliye edilmesinden sonra iki yıldır kuşatma altında tuttuğu Humus 'a girdi. Suriye televizyonuna göre, Humus Valisi Talal el Barazi, askeri birliklerin kentin tarihi kesiminde patlayıcı taramasına başladığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler kaynakları, son muhalif konvoyunun kentten ayrıldığını ve tahliyenin tamamlandığını söyledi. Çarşamba gününden bu yana, 2000 kadar muhalif ve yakınının kentten ayrıldı.

3 YILLIK DİRENİŞ BİTTİ

Birleşmiş Milletler'in gözetiminde gerçekleşen tahliyeyle "devrimin başkenti" sayılan Humus'taki üç yıllık direniş sona erdi. Humus'un büyük bölümü 2011'de muhaliflerin eline geçti. Ancak son iki yıl içinde Suriye ordusu, bir zamanlar on binlerce kişinin yaşadığı bölgeleri sürekli bombardımana tutarak, kentin kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Askerlerden sonra siviller de kentin harabeye dönen eski kesimindeki evlerinden geriye kalanları görmek için Humus'a geldi. Elinde fotoğraf albümleri olan Humuslu bir kadın, "Hatırlayacak hiçbir şeyim kalmadığı için bu fotoğrafları getirdim. Evim yıkıldı" dedi.

Kentteki muhalifler Perşembe günü, otobüslerle muhalefetin elindeki kuzeye götürüldü. Muhaliflerle hükümet arasındaki anlaşmanın İran'ın Suriye büyükelçisinin arabuluculuğuyla yapıldığı belirtildi.

'GÜVENLİ ŞEHİR'

Humus Valisi Talal el Barazi tahliyenin tamamlanmasından sonra Humus'un "güvenli şehir" ilan edileceğini ve derhal yeniden inşa çalışmalarına başlanacağını söylemişti. Humus'ta şimdi muhalefetin elinde olan sadece bir bölgenin kaldığı belirtildi.

Mart 2011'de Beşşar Esed yönetimine karşı başlayan muhalif hareketlenmenin ardından 150 bin'den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. İç savaş nedeniyle 9 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Savaşa rağmen, Suriye hükümeti 3 Haziran'da başkanlık seçimi düzenleyecek. Muhalefet yeniden Esed'in aday olduğu seçimleri 'maskaralık' olarak nitelemişti.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.