Suriyeli engelli, zorluklara rağmen başarılara imza atıyor

Suriyeli engelli, zorluklara rağmen başarılara imza atıyor

Geçirdiği felç nedeniyle sadece yüz kaslarını hareket ettirebilen Suriyeli Haldun Sincab'ın (38), çalışma azmi ve başarısı çevresine örnek oluşturuyor.

Geçirdiği felç nedeniyle sadece yüz kaslarını hareket ettirebilen Suriyeli Haldun Sincab'ın (38), çalışma azmi ve başarısı çevresine örnek oluşturuyor.

AA muhabirine konuşan, Suriye'deki kriz nedeniyle eşiyle beraber Lübnan'a sığınan Sincab, 1994'te 17 yaşında yüzerken geçirdiği bir kaza nedeniyle felç olduğunu ifade ediyor.

Kollarını ve bacaklarını kullanamayan, diyaframındaki hasar nedeniyle suni solunum cihazına bağlı olan ve kısık sesle konuşabilen Sincab, bir arkadaşının kendisi için geliştirdiği ağız ile kontrol edilebilen bilgisayar faresi sayesinde üç boyutlu resimler ile bilgisayar uygulamaları geliştiriyor. 

Sincab, namaz kılmayı öğretmek için kullanılan bir programın yanı sıra video düzenleme ile oyunlar için kullanılan bir bilgisayar uygulamasını da tasarladı.

"Israr, azim ve tevekkülle insan istediğini elde edebilir"

Sürekli uzandığı yatağında birçok uluslararası şirket için program hazırlayan ve bilgisayar programcılığıyla ilgili bir şirketin müdürlüğünü yürüten Sincab, "Israr, azim, meydan okuma ve tevekkülle insan istediğini elde edebilir. Mesajım herkese, dünyadaki zamanı dolmadan bir şeyler üretebilmek için insan vaktini ve sağlığını iyi değerlendirmeli" diyor.

"Neden üzüleyim... Bunu gerektiren ne..."

Sincab, yüzünden düşmeyen gülümsemesiyle, "Neden üzüleyim? Bunu gerektiren ne? Doğru Allah benden bazı yetilerimi aldı ancak onlara eş birçok şey verdi. Durumum her an tebessüm etmeyi hak ediyor" diyor.

Haldun Sincab'ın kısık sesini anlamayanlar için sürekli bir tercüme çabası içinde olan eşi Yusra Sincab, kendisi lise öğrenciyken dersleri konusunda yardım almak için Haldun'a gittiğini ve bu şekilde tanıştıklarını anlatıyor.

"5 defa ölümle yüz yüze geldi"

Suriye'deki savaştan kaçarak geldikleri Lübnan'da da elektrik kesintileri nedeniyle eşi Sincab'ın 5 defa ölümün eşiğine geldiğini dile getiren Yusra, yaşadıkları sürece ilişkin şunları anlatıyor:

"2012'de Lübnan'a göç etmek zorunda kaldık. Ancak ne yazık ki burası sağlık durumu Haldun gibi olan biri için uygun değil. Burada büyük zorluklarla karşılaştık. Elektrik kesintisi nedeniyle solunum cihazı durdu ve 5 defa ölümle yüz yüze geldi. Haldun için hayatın daha kolay olacağı, yaşamı için daha az risk barındıran bir ülkeye gidebilmeyi umut ediyorum."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.