Suriyeli çocuklar hayallerine Türkiye'de kavuşmak istiyorlar

Suriyeli çocuklar hayallerine Türkiye'de kavuşmak istiyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve İzmir’de yeni bir hayata alışmaya çalışan bazı Suriyeli çocuklar, Türk öğrencilerle birlikte eğitimlerine devam ediyor.

2015-2016 eğitim öğretim yılının başlamasıyla okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde yaklaşık 70 bin Suriyeli öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim görmeye başladı.

Konak ilçesindeki Kıbrıs Şehitleri İlkokulunda 13’ü yeni kayıt yaptıran 25 Suriyeli öğrenci de Türk öğrencilerle aynı sınıfta eğitime başladı. Okul yönetimi, öğrencilerin Türkçe’yi hızlı şekilde öğrenmesi için Halk Eğitimi Merkezinden alınan destekle Türkçe takviye dersleri de veriyor.

Aileleriyle birlikte güç şartlarda hayatlarını devam ettirmeye çalışan Suriyeli öğrenciler, bu süreçte okula gidebildikleri için mutlu.

Suriyeli öğrencilerden 10 yaşındaki Muharrem İbo, 3. sınıfta olduğunu, Türkiye'yi, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok sevdiğini belirterek okulunu başarıyla tamamlayıp gelecekte doktor olmayı hayal ettiğini söyledi. 

"Savaşta kurşunlanan çocukları tedavi etmek istiyorum"

Ülkesindeki savaşta ölen ve yaralanan çok kişi gördüğünü, bu nedenle doktor olmayı kafasına koyduğunu dile getiren İbo, "Bu nedenle Türkiye’de eğitim görmem daha iyi oldu. Hasta ve yaralı, anne, baba ve arkadaşlarımı iyileştirmek istiyorum. Savaşta kurşunlanan çocukları tedavi etmek ve insanların vücudundaki kurşunları çıkartmak istiyorum” diye konuştu.

İkinci sınıf öğrencisi 9 yaşındaki İbrahim İbo ise kayıt yaptırmadan önce yalnız kalacağını düşünerek okula gitmek istemediğini fakat okula geldikten sonra ortamı beklediğinden iyi bulduğunu ifade etti. 

Teneffüslerde arkadaşlarıyla saklambaç, yakalamaca ve futbol oynadığını aktaran İbrahim İbo da ağabeyi gibi doktor olmayı hedeflediğini anlattı.

Suriyeli öğrenciler, Türk öğrencilerle iyi anlaştıklarını, birlikte oyun oynadıklarını belirterek eğitim konusunda bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Kıbrıs Şehitleri İlkokuluna devam eden Suriyeli öğrenciler, Milli Eğitim müfredatına göre Türk öğrencilerle aynı dersleri alıyor. Savaş nedeniyle eğitim yaşamları kesintiye uğrayan Suriyeli öğrenciler, yaşlarına göre daha alt sınıflarda eğitim görüyor. Öğretmenler ise Türk ve Suriyeliler arasında herhangi bir uyum sorunu yaşanmadığını anlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.