Suriyeli ailenin zorlu kaçışı

Suriyeli ailenin zorlu kaçışı

Esed'in zulmünden kaçan Haşar ailesinin hayatta kalmak için yaptığı uzun ve zorlu Türkiye yolculuğu görüntülendi.

Esed'in saldırısında evin reisini kaybeden Suriyeli ailenin hayatta kalmak için yaptığı uzun ve zorlu Türkiye yolculuğuna Anadolu Ajansı (AA) ekibi tanıklık etti.

Suriye'de 3 yıla yakın süredir devam eden iç savaş şiddetini arttırırken hayatlarını kurtarmaya çalışan milyonlarca Suriyeli de evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınıyor. Saldırı ve bombardıman altında köylerini terk eden Suriyeliler tüm varlıklarını geride bırakarak canlarının derdine düşüyor. Suriyelilerin güvenli gördüğü ülkelerin başında yer alan Türkiye, ölümden kaçan yüz binlerce insana ev sahipliği yapıyor.

Ülkesini terk etmek zorunda kalanlardan biri de İdlibli Haşar ailesi. Yaklaşık 2 ay önce Esed rejiminin köylerine yaptığı saldırıda bombalardan biri evlerine isabet eden talihsiz aile saldırıda baba Muhammed Haşar'ı kaybetti.

Evin reisinin ölmesiyle sıkıntıları daha da katlanan aile çareyi Türkiye'ye kaçmakta buldu.

Bombardımandan "terlik"le kaçış

Mağdur ailenin Suriye'de bombardıman altında süren tehlikeli yolculuğu, Türkiye sınırında ise, uzun ve meşakkatli bir hale dönüştü. Sınırda uzun süre geçecekleri bir bölge arayan 3 kişilik aile, Suriye'den Türkiye'ye taşımacılık yapan hamallara verecek paraları da olmadığı için yüklerini sırtlanarak, yağan yağmura ve soğuğa aldırış etmeden umut yolculuğuna koyuldu.

Bu öylesine zorlu bir yolculuktu ki 50 yaşındaki anne, ayağında çorap dahi olmadan, çamur ve çalılık yolları terlikle aşındırdı. 15 yaşındaki genç kız da, umutlarını ve gençliğini sığdırdığı okul çantasıyla, tıpkı hayatı gibi yokuşlu yolları tırmandı.

Sağanak altında saatlerce yürüyen aile sınıra yakın bir bölgede buldukları su birikintisinde temizlenmeye çalıştı. Ailenin, hayatta kalan tek erkeği 26 yaşındaki Hasan için durum daha da zordu. Kendisine emanet, annesi ve kız kardeşinin hayatlarını bir an önce güvene almak için mücadele veren Hasan kimi zaman geride kalan annesini bekledi; kimi zaman da küçük kız kardeşine moral vermeye çalıştı.

Büyük zorlukla tamamladıkları kaçış yolculuklarını Türkiye tarafında bindikleri bir araçla sonlandıran aile umut dolu geleceklerine doğru AA ekibinden uzaklaşarak gözden kayboldu

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.